El centre associat de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) a Tortosa reformarà la seu per fer-la més accessible. A través d’una esmena del PDeCAT als pressupostos de l’Estat per al 2023, l’Ajuntament de Tortosa rebrà 300.000 euros per a instal·lar un ascensor, eliminar barreres arquitectòniques i construir una sortida d’emergència a l’edifici que va ser seu a la ciutat del Banc d’Espanya, ara de titularitat municipal i del què la UNED en té la cessió d’ús. A més, l’Ajuntament també destinarà l’any que ve 50.000 euros per a millores en l’estructura i manteniment de la construcció, que data dels anys trenta el segle passat.
Amb la millora de l’accessibilitat es vol fer un pas més en l’obertura d’aquest centre universitari a la ciutat, a dos anys del cinquantè aniversari de la seua implantació a Tortosa.
La UNED va nàixer l’any 1972 i al 1974 ja va obrir una delegació a la capital del Baix Ebre, que esdevé referent per a estudiants de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, les comarques del nord de Castelló i la zona del Baix Aragó.
Mònica Subirats dirigeix el centre la UNED a Tortosa des del 2020. «Tenim alumnes d’arreu però encara hi ha gent a la nostra ciutat que no ens coneix», reconeix. Així, el seu equip treballa per obrir més el centre a la ciutat, per exemple amb presentacions de llibres i conferències a la sala d’actes.
Aquest curs el centre de la UNED a Tortosa compta amb uns 1.100 alumnes. Entre les novetats d’enguany hi ha el Grau en Educació Infantil i el Grau d’Enginyeria de l’Energia, molt demandats.
En total s’oferten una trentena de graus, des de Matemàtiques a Química, passant per diverses enginyeries, fins a Turisme, Dret, Criminologia o Geografia i Història. Entre els més sol·licitats hi ha Psicologia i en general tots els de l’àmbit social, segons comenta Subirats.
També ofereixen cursos d’accés directe per a majors de 25 i 45 anys, fins a 76 màsters, 21 programes de doctorat, formació en idiomes i graus combinats, entre d’altres.
Es tracta d’un tipus de formació semipresencial. «Els alumnes acostumen a tenir una tarda a la setmana de classe», explica Subirats. A més, disposen de tot un campus, plataforma i suport virtual per seguir la formació. Així, els alumnes compten amb tutors de centre i amb els catedràtics de referència de cada facultat.
L’equip docent del centre associat de Tortosa està format actualment amb 73 professors/tutors. Molts d’aquests tutors al seu temps ja van ser estudiants de la UNED, detalla la directora. Des de la seua posada en marxa fa ara prop de cinc dècades, més de 1.500 persones s’hi han graduat.
En l’actualitat, la tipologia de l’alumnat de la UNED és molt diversa. D’una banda, l’alumne que accedeix com a primera oportunitat als estudis superiors, per una altra, el professional i/o titulat universitari que realitza nous estudis i, finalment, l’alumnat, que encara que per edat i disponibilitat seria el propi d’una universitat presencial, opta per la modalitat a distància. Així, la mitjana d’edat de l’estudiant ha baixat, segons reconeix Subirats.
Sèniors
Una de les propostes amb una demanda creixent és la UNED Sènior, per a majors de 55 anys, que al territori compta amb un centenar d’alumnes inscrits. S’imparteixen cursos a Tortosa (des del 2008-2009), Amposta (2018-2019) i enguany com a novetat també a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
A Tortosa enguany s’ofereix el curs «L’Ebre: un riu de vida, un riu d’història» durant el primer quadrimestre, i «Habilitats emocionals per a la vida diària» durant el segon quadrimestre. A Amposta, hi ha els cursos «Claus i protagonistes de la Guerra Civil i l’exili, una aproximació ebrenca» i «Afectació actual del canvi climàtic a les Terres de l’Ebre», mentre que a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’imparteix un curs sobre «El conflicte napoleònic al Camp de Tarragona».
Segons destaca Subirats, aquestes formacions «s’adapten a les demandes i interessos dels mateixos alumnes, a través d’enquestes a finals de curs».
l
l