El Consell de l'Aigua aprova el pla hidrològic que ofega l'Ebre català

El document s'aprova per 66 vots i és rebutjat per 19 membres, entre ells la Generalitat i la Plataforma en Defensa de l'Ebre

19 mayo 2017 21:55 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Consell de l’Aigua de la demarcació de l’Ebre va aprovar ahir la proposta del nou pla hidrològic de la conca, un document que manté un règim de cabals per al tram català del riu absolutament insuficient tal com han denunciat reiteradament la Plataforma en Defensa de l’Ebre, la Generalitat i ajuntaments.

Després d’hores de sessió, el pla fou aprovat per 66 vots a favor, 2 abstencions i 19 vots en contra, entre ells els de la Generalitat de Catalunya, la Plataforma en Defensa de l’Ebre i com a fet destacat el rebuig dels governs autonòmics de Navarra, País Basc i la Generalitat Valenciana.

Ara el document serà elevat al Consell Nacional de l’Aigua, d’àmbit estatal, i posteriorment al Consell de Ministres, que vol aprovar-lo de manera definitiva abans de fi d’any.

El conseller de Territori, Sant Vila, va reaccionar de manera immediata a l’aprovació del document titllant de «greu i lamentable» que l’Estat «desatengui» la proposta de cabals per a l’Ebre consensuada a Catalunya.

La proposta aprovada per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre fa unes setmanes estableix un règim de cabals tres vegades superiors (entre 5.871 i 9.907 hm3/any) als aprovats i fixa, a més, un cabal mínim de subsistència en fenòmens excepcionals de sequera.

Cap d’aquests suggeriments ha estat acceptat i el règim de cabals per al tram final del riu s’ha aprovat tal com ara està fixat, amb un volum mínim d’aigua de 3.009 hm3/any. Així, durant 10 mesos a l’any, el cabal mínim se situa entre 80 i 100 m3/s i només entre febrer i març s’eleva a 150 m3/s. Ahir, a Tortosa el cabal era de 176 m3/s.

Vila recorda que la proposta catalana permet garantir els cabals ecològics i «assegura les activitats de reg i les activitats econòmiques entorn de l’Ebre».

El representant de la Generalitat a la reunió havia de ser l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, però finalment per impossibilitat del primer hi va assistir l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler. «Ens trobem davant d’un nou greuge per al territori, per al delta de l’Ebre i per als habitants que convivim en aquest indret», denuncià.

La comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre va votar en contra del pla mentre que la de la Dreta ho va fer favor.

‘Greu irresponsabilitat’

La PDE i la Generalitat asseguren que mantenir els termes del pla és una «greu irresponsabilitat», en tant que es continuarien vulnerant la legislació europea en matèria d’aigües i medi ambient, fet que nega la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Els incompliments suposarien un «greu perjudici econòmic» per als usuaris, davant possibles fortes penalitzacions comunitàries, insisteixen.

La CHE replica que el text recull les principals recomanacions formulades per la Unió Europea i que no hi ha perill d’un hipotètic bloqueig de fons europeus.

Comentarios
Multimedia Diari