El jutjat atura els treballs previs per retirar el monument franquista de Tortosa

Un jutge de Tarragona ordena l'aturada mentre resol les mesures cautelars demanades pel col·lectiu per la reintepretació Corembe

01 julio 2021 08:44 | Actualizado a 01 julio 2021 16:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona ha ordenat paralitzar els treballs previs per retirar el monument de la batalla de l’Ebre, situat al bell mig del riu a Tortosa. Ho ha fet a petició del Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre de Tortosa (Corembe), el grup ciutadà que havia recorregut davant la mateixa instància la llicència d’obres municipal. 

El col·lectiu va reclamar mesures cautelaríssimes arran de les declaracions de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, fa pocs dies a Miravet anunciant un possible avançament de les obres de retirada (previstes per al 18 de juliol) i la presència de màquines fent moviment de terres a la riba del riu el passat dilluns. La jutgessa va fer efectiva la paralització de forma imminent mentre no resol, durant els pròxims dies, les mesures cautelars demanades en el moment de recórrer la llicència.

El col·lectiu Corembe ha deplorat l’actuació del Govern, a qui retreu haver avançat l’inici de les obres per motivacions polítiques i mediàtiques. També recorden que durant el 2016 es va celebrar una consulta popular a Tortosa i l’opció guanyadora va resultar mantenir el monument al lloc i reinterpretar-lo, de forma que al seu parer no s’ha respectat ni escoltat la ciutadania tortosina. 

Lamenten els «entrebancs»
Fonts del Departament de Justícia expliquen al Diari que les obres s’han aturat i posat en pausa mentre el jutge no es pronuncie de nou. «Confiem que siga ràpid, i poder reprendre aviat els treballs de la retirada. Sovint la resolució de les mesures cautelars van ràpides. La nostra voluntat és retirar el monument quan abans millor».

Davant l’anunci de l’aturada dels treballs, la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa ha lamentat «tots els entrebancs que ens hem anat trobant per fer possible la retirada del monument franquista més gran de Catalunya». La Comissió espera que tant la Generalitat de Catalunya, com l’Ajuntament de Tortosa, «responguen amb celeritat als requeriments de la jutgessa per tal que es puguen aixecar les mesures cautelaríssimes que han aturat les obres de retirada i es puga continuar amb el calendari establert». El col·lectiu espera «una resposta ferma» des de la Conselleria de Justícia, ja que »la retirada del monument franquista es du a terme d’acord l’aplicació de la Llei de la Memòria Històrica de 2007».

El monument forma part del Catàleg de símbols franquistes que va elaborar el propi Ajuntament de Tortosa, juntament amb la Generalitat, en compliment de la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu núm 2 de Tarragona ,arran de la denúncia feta per l’advocat Eduardo Arranz al 2016. El monument finalment va estar descatalogat al novembre del 2020 del Catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat de Tortosa. 

«El monument ja no es considera Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català. Per tant, no s’inclou en cap de les tres categories de protecció incloses a la Llei del Patrimoni cultural català: béns culturals d’interès nacional (BCIN); béns catalogats o béns culturals d’interès local (BCIL), i la resta de béns integrats en l’ampli concepte de patrimoni cultural definit per la llei», recorden des de la Comissió.

L’ordre va adreçada al Govern

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha explicat, un cop més, que l’Ajuntament de Tortosa no té competències en la retirada del monument del riu i que a qui va adreçada la mesura cautelar és al Departament de Justícia. «L’Ajuntament va otorgar una llicència d’obres d’acord a uns informes tècnics. És un acte reglat, i en cas de no atorgar-los, si es compleixen els requisits i la normativa, es parlaria de prevaricació», ha declarat. 

L’alcaldessa ha valorat que davant de tot plegat, l’Ajuntament «no pot fer res perquè no som nosaltres qui executem la llicència, és el Govern de la Generalitat qui la va demanar i qui executa les obres. Si s’ha determinat per part del Jutjat paralitzar-les, qui les ha d’aturar és qui les executa».

L’Ajuntament, per tant, roman a expenses del que es determine ara per part del Jutjat. Roigé ha recordat que l’Ajuntament ha complert sempre amb la normativa vigent, ja que no n’és el propietari. «És una providència establerta pel jutjat. En breu es posicionaran sobre les mesures cautelars, però nosaltres ni executem l’obra ni la financem», ha clos.

Comentarios
Multimedia Diari