El Govern demana una quota de pesca de tonyina roja per a la flota artesanal

El grup Balfegó, dedicat a la pesca d´encerclament, recela que la proposta pugui suposar una rebaixa de la seva quota

19 mayo 2017 17:36 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Generalitat treballa a Madrid i a Brussel·les garantir els drets de pesca de la flota d’encerclament i de palangre de superfície amb base a Catalunya, que representa un 32,4 per cent del conjunt d’Espanya, alhora que demana una quota suplementària de captures de tonyina per a la flota artesanal.

Així ho va explicar ahir la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret a l’Ametlla de Mar, en el marc de la Jornada Científica sobre la tonyina roja organitzada pel grup Balfegó, capdavanter en la pesca d’encerclament d’aquesta espècie a l’Estat.

La pesca de la tonyina roja del mediterrani està estrictament regulada per organismes internacionals, amb un pla de recuperació de l’espècie en marxa des de fa una dècada.

Ara, aquest pla de recuperació es considera un exemple d’èxit en l’àmbit internacional i els bons pronòstics pel que fa a la recuperació de la població han portat a la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l’Atlàntic (ICCAT), a augmentar la captura total admissible, passant de les 16.142 tones el 2015 a 23.400 tones el 2017.

Enguany Balfegó ha comptat amb una quota de pesca de 1.500 tones, que es van capturar en un sol dia; una xifra que l’any que ve s’incrementarà un 20 per cent. Pel que fa a la demanda de les flotes artesanals, el Departament d’Agricultura estima que hi hauria una cinquantena d’embarcacions que podrien assolir una quota de dues tones cadascuna, unes cent tones en total.

Catalunya ha traslladat aquesta reivindicació, «beneficiosa per a tota la flota catalana» segons la consellera Serret, a les reunions preparatòries de la propera cimera de l’ICCAT que tindrà lloc a Portugal entre el 14 i el 21 de novembre.

Tot i que Serret va defensar ahir a l’Ametlla de Mar que la petició no ha de rebaixar els drets de pesca de la flota d’encerclament i de palangre de superfície de Catalunya, el gerent del grup tonyinaire de l’Ametlla de Mar, Juan Serrano, es va mostrar recelós de les conseqüències que pot tenir. Per a Serrano, tot i que la proposició de la conselleria «és noble», resulta «difícil» que els científics de l’ICCAT acabin creant dos quotes o TAC (captura total admissible, en les seves sigles en anglès). «Si es partís en dos, el traurien a l’actual i la nostra flota es veuria perjudicada», va advertir. Serrano també va avisar que si els resten quota per donar-la a la flota artesanal, aquests drets podrien reclamar-lo altres pesqueres artesanals d’altres països membres que «històricament» han capturat més tonyina roja que les catalanes. «Qui ens diu que no se l’endurien els maltesos, italians o grecs?», va qüestionar el gerent del grup tonyinaire de l’Ametlla de Mar.

Coincidint amb la secretaria general de Pesca de l’Estat, des de Balfegó consideren que no és el moment d’obrir aquest debat i cal posposar-lo fins que no es recuperin els nivells de captura, almenys, del 2007.

Comentarios
Multimedia Diari