El Govern ha aprovat destinar un milió d’euros a la convocatòria 2025 dels ajuts de cooperació per al medi ambient en la gestió de l’aigua dels arrossars, en el marc del Pla estratègic de la Política Agrària Comuna (PEPAC).
L’objecte d’aquests ajuts és el control de males herbes en els canals i desguassos emprats per a la gestió de l’aigua dels arrossars a Catalunya, per mitjà d’un treball associatiu que permet dur a terme accions beneficioses en una part molt àmplia de les zones arrosseres de Catalunya.
Aquests ajuts donen resposta als objectius específics, establerts en el Reglament (UE) 2021/ 2115, de contribuir a l’adaptació al canvi climàtic i a la seva mitigació, també mitjançant la reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle, millorar la captura de carboni i promoure l’energia sostenible; de promoure el desenvolupament sostenible i la gestió eficient de recursos naturals com l’aigua, el sòl i l’aire, incloent-hi la reducció de la dependència química, i de contribuir a aturar i revertir la pèrdua de biodiversitat, potenciar els serveis ecosistèmics i conservar els hàbitats i els paisatges.
Les accions que, concretament, se subvencionaran són la reducció de l’ús d’herbicides i millora de la presa de decisions en el control de males herbes en canals i desguassos, per contribuir així a la reducció d’impactes mediambientals. També es donarà suport a la innovació i seguiment de les innovacions desenvolupades i fomentar l’intercanvi de coneixement i experiències entre els diferents actors. Per últim, s’incentivarà l’ús de productes i tècniques més respectuosos des del punt de vista mediambiental.
Els ajuts s’atorguen a grups de cooperació que contribueixen als objectius específics relacionats amb el medi ambient i que estan constituïts per les comunitats de regants amb superfícies ubicades a les zones humides del delta de l’Ebre -municipis de l’Ampolla, Deltebre, l’Aldea, Camarles, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, la Ràpita, Tortosa i Roquetes- i els aiguamolls de l’Empordà i el Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter -municipis de Pau, Palau-saverdera, Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador, Pedret i Marzà, l’Escala, Roses, l’Armentera, Peralada, Pals, Torroella de Montgrí, Fontanilles, Palau-sator, Gualta, Bellcaire d’Empordà i Riumors-.
L’ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per l’acompliment del projecte de cooperació per al medi ambient per controlar les males herbes en canals i desguassos. L’import de l’ajut no pot ser superior a 900.000 euros per grup de cooperació, i la intensitat de l’ajut és del 100% de les despeses subvencionables del projecte.