Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El nucli antic de Tortosa, escollit per al projecte pilot «Barris amb futur»

    És un dels vint barris del programa que contribuirà al desplegament de la llei de millorament urbà, ambiental i social

    16 abril 2024 07:00 | Actualizado a 16 abril 2024 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El nucli històric de Tortosa és un dels 20 barris de Catalunya que forma part del programa pilot «Barris amb futur», un programa de la Generalitat que contribuirà al desplegament de la llei de millorament urbà, ambiental i social dels barris i viles de desembre de 2022.

    El projecte pilot vol posar el focus en la cohesió social i en el sentiment de pertinença als barris històrics, tot creant espais de participació i assemblees més transversals per tenir en compte la ciutadania.

    «La ciutat històrica» del projecte engloba quatre districtes i diferents barris de Tortosa: Remolins-Sant Jaume; Rastre; Santa Clara-Garrofer i nucli antic-centre històric, on viu aproximadament el 22% de la població de Tortosa, unes 8.000 persones.

    «L’objectiu és desenvolupar la futura Llei de Barris d’accions a la via pública i equipaments amb una feina prèvia feta amb tota la gent que hi viu, de forma consensuada, ja que sovint són barris que també estan desconnectats de l’Administració», ha explicat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan.

    La voluntat és incloure la participació dels veïns en aquest procés, ja que sovint, tot i que són els barris històrics amb segurament els símbols d’identitat més importants de la ciutat (Castell de la Suda, Catedral, Reials Col·legis...) la gent que hi viu prové d’una gran quantitat de països, amb famílies vulnerables i en risc d’exclusió social o vivint en infrahabitatges.

    La voluntat és que cada barri puga definir les seues prioritats i consensuar accions de manera participada, una opció que no es va poder portar a terme fa vint anys, amb la Llei de Barris del 2004.

    Al llarg del 2024 es concretaran les accions a dur a terme que s’estructuraran en tres eixos: la millora dels espais de sociabilitat al barri; la millora de les condicions de vida del veïnat i la millora de la igualtat d’oportunitats. De fet, l’Ajuntament ha informat que a través de la fitxa 52 del contracte programa de Drets Socials de la Generalitat es finançaran suports operatius al desplegament dels projectes.

    Així, el projecte vol millorar la convivència als barris emprant noves metodologies d’intervenció per aconseguir una ciutat més cohesionada, amb la creació de comissions de barri i assemblees per consensuar entre els veïns propostes i accions i revertir la manca d’interacció. A Tortosa en el marc del procés comunitari, creat el 2010, ja s’ha consolidat aquesta marca.

    «Hem de passar de la multiculturalitat a la interculturalitat i la cohesió social, que les diferents cultures es relacionen entre elles», ha apuntat l’alcalde Jordan. «Volem aconseguir uns barris socialment cohesionats, posant el focus tant en la intervenció de l’administració com en la capacitat d’organització comunitària».

    A partir del 2025 s’executaran les accions comunitàries acordades i s’iniciarà el desplegament de la Llei de Barris amb actuacions a la via pública, equipaments o per la transició energètica.

    Comentarios
    Multimedia Diari