El pantà d'Ulldecona deixa anar aigua dos mesos després de les llevantades

La Comunitat de Regants d´Ulldecona, gestora de l´embassament, preveu una bona campanya de reg i confia que les reserves siguin suficients també per a l´any que ve

19 mayo 2017 22:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Dos mesos després dels temporals que van deixar fins a 700 litres per metre quadrat a la zona del Port, el pantà d’Ulldecona continua a la seva màxima capacitat i soltant aigua per la part superior de les comportes. L’embassament, situat a la Pobla de Benifassà (Baix Maestrat), pertanyent a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i gestionat per la Comunitat de Regants d’Ulldecona, es trobava a finals del mes de març a la meitat de la seva capacitat i es va omplir en només unes hores arran de les intenses pluges. Des de llavors han continuat les aportacions de les fonts del Port, fet que manté l’embassament en el seu màxim.

Segons detallen al Diari des de la Comunitat de Regants d’Ulldecona, aquesta màxima capacitat ha disminuït des que no hi ha un guarda que vigili les comportes diàriament i aquestes s’han de mantenir obertes en tot moment, fet que redueix les possibilitats d’emmagatzematge entre un i dos hectòmetres cúbics.

Així, si la capacitat màxima oficial de l’embassament és d’11 hectòmetres cúbics, la real actualment seria de poc més de 9 hectòmetres. Ahir l’aigua acumulada era de 9,11 hectòmetres cúbics, segons les dades de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, i per tant continuava la caiguda d’aigua per la part superior de les comportes fins al riu Sénia.

Aquesta situació òptima de les reserves garanteix una molt bona campanya de reg. Actualment la comunitat encara s’abasteix de l’aigua que salta per les comportes, però tot a punta que en els propers dies això ja canviarà. Amb tot, hi ha satisfacció a l’entitat, després de diverses campanyes d’una extrema sequera. I és que l’any passat, al mes de novembre, l’embassament es va assecar del tot.

Per una campanya normal de reg es necessiten uns 5 hectòmetres cúbics, de manera que pràcticament les reserves cobreixen aquesta campanya i la vinent. A més, remarquen des de la Comunitat, el consum també podria ser menor que el d’altres campanyes, perquè la crisi del camp en general i de la clementina en particular ha fet que moltes explotacions s’hagin deixat de conrear.

Per les característiques climatològiques de la zona i la seva mida reduïda, el pantà d’Ulldecona esdevé una infraestructura d’extrems, passant de períodes de sequera extrema a èpoques de molta abundància, de forma brusca, com ha succeït enguany.

Comentarios
Multimedia Diari