El Parc dels Ports segueix en directe la posta d’una parella d’àguiles calçades

El canvi de femella és la principal novetat que s’ha observat enguany a través de la webcam instal·lada en un dels nius des d’on es fa el seguiment d’aquesta espècie rapinyaire protegida

19 abril 2022 10:17 | Actualizado a 19 abril 2022 10:21
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Una altra femella d’àguila calçada diferent de la de campanyes anteriors nidifica en aquest espai natural, situat entre Catalunya, Aragó i el País Valencià, segons han deduït els tècnics del Parc Natural dels Ports, després d’analitzar les primeres imatges de la parella a través de la webcam ubicada en un dels nius on es fa el seguiment de la reproducció de l’àguila calçada per sisè any consecutiu. Aquest no és l’únic canvi que s’ha produït durant aquest llarg període d’observació, el 2018 es va detectar que havia canviat el mascle de la parella. 

«Es desconeix la causa d’aquest canvi però probablement és per la mort de la femella anterior durant l’etapa d’hibernació o durant la migració», explica el responsable de l’àrea de protecció del Parc, Joan Mestre.

Des de primers d’abril, es pot veure la parella d’àguiles calçades, sobretot als matins com ahir, diumenge, però a finals d’aquest mes s’espera el gran moment de la posta i poder seguir, un any més, el procés d’alimentació i criança dels pollets.

Atacats per l’astor

En la temporada anterior, no hi va haver sort i els dos polls van morir víctimes de l’atac d’una femella d’astor que els va fer caure de dalt del niu quan tenien un mes de vida. 
L’endemà al matí, personal del Parc, amb l’ajut d’un gos de mostra, va trobar els dos polls morts, junts a uns 35 metres del niu. Tenien diferents fractures però no estaven depredats, a diferència d’anys anteriors.

L’estratègia és la mateixa dels anys anteriors. Amb la seva major agilitat en el vol dintre del bosc, l’astor fa fora la femella del niu per després capturar els polls. L’astor és un altre rapinyaire que conviu amb l’àguila calçada al mateix territori. Tant l’astor com la calçada són depredadors situats al capdamunt de la cadena alimentària. Les dues espècies són protegides, tot i que la calçada és d’interès comunitari a la Unió Europea, cap de les dues es considera amenaçada.

Joan Mestre comenta que «les dos espècies conviuen habitualment sense cap problema, però, a vegades, es produeixen aquests atacs esporàdics per part de les femelles d’astor». 

Com a conseqüència d’aquest atac que va malmetre la posta, la temporada passada, el mascle (que és el mateix) i l’anterior femella van decidir abandonar el niu que havien fet i començar a arranjar-ne un altre de vell, que han seguit preparant en tornar aquesta primavera. 

Expansió de l’espècie

Coincidint amb un increment general de la presència de l’àguila calçada arreu de Catalunya i de la Península Ibèria, també n’ha augmentat el nombre al Parc Natural dels Ports, de les tres parelles censades el 2003 fins a la quinzena actual. 
Per a Mestre, algunes de les causes d’aquesta expansió són que «el bosc ha anat madurant durant aquests anys i la protecció de què gaudeixen aquests rapinyaires també n’és un factor que hi ha contribuït».

Projecte didàctic

El principal objectiu del projecte consisteix a estudiar la dieta i aprofundir en aspectes de la biologia, sense molestar a l’espècie. Però la webcam permet seguir el procés de nidificació de la parella de calçades i, a la vegada, es fa possible que la ciutadania puga contemplar la vida al bosc. 

Des d’escolars de les Terres de l’Ebre fins a aficionats i ornitòlegs d’àmbit internacional segueixen l’evolució d’aquesta parella de rapinyaires forestals tan mediàtica.
Arriben la segona quinzena de març, procedents d’Àfrica. Es retroben mascle i femella per iniciar els vols nupcials. La posta es produeix a finals d’abril i al cap de tres mesos ja es poden veure els primers vols dels polls. Al setembre, abandonen els territoris de cria i inicien la migració cap a les zones d’hivernada, fins a la primavera següent.

Comentarios
Multimedia Diari