La Unió Europea financia el projecte Life RedBosques, en el que participen comunitats autònomes i universitats d’arreu de l’Estat per buscar solucions a les noves amenaces del bosc mediterrani. El Parc Natural dels Ports ha estat escollit com el centre de les proves pilot d’aquesta iniciativa de recerca, que pretén definit nous models de gestió dels boscos tenint en compte els beneficis que comporten per al conjunt de la societat.
Així, l’estudi es fixarà en tres finques privades, d’entre 200 i 500 hectàrees cadascuna, que els seus propietaris han posat a disposició dels científics per tal definir-hi nous plans de gestió . Es tracta d’encaixar els objectius d’aprofitament dels propietaris de les finques, amb pastures, producció de tòfones o tala i extracció de la fusta, amb el compliment de les directives europees de conservació d’espècies i hàbitats. «Els plans han de definir com han de ser els hàbitats forestals i com s’han de gestionar en els propers deu anys», detalla al Diari Josep Maria Forcadell, tècnic del Parc Natural dels Ports.
Una de les finques que participen en el projecte pilot se situa al terme d’Arnes. Té una extensió de 500 hectàrees i és propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Les altres dues finques, de 200 hectàrees cadascuna, s’ubiquen als termes de la Sénia i Alfara de Carles i pertanyen a diferents propietaris particulars. Es tracta de finques forestals on els principals ingressos dels propietaris provenen actualment de la producció de tòfones o de la caça. El preu de la fusta fa que la tala ja no sigui rentable i els propietaris busquen com reorientar la seva activitat.
Els nous plans s’enfocaran cap a objectius de conservació de la natura que els puguin comportar també un rendiment econòmic, com l’ecoturisme o l’ingrés d’ajuts per biodiversitat, pel manteniment i millora de les seves finques (mesures de prevenció d’incendis, recuperació de fonts, etc).
En darrera instància, es preveu que amb aquests nous plans els propietaris forestals puguin accedir també als ajuts ambientals que concedeix la Unió Europea per la conservació dels boscos, una mesura que ja està en marxa en d’altres regions.
Aquí, de moment, les subvencions les reben només pagesos (com els arrossaires del Delta) o pastors, en forma d’ajuts agroambientals , per dur a terme la seva activitat en zones d’especial interès natural de forma respectuosa amb el medi ambient.
El motiu perquè s’ha escollit el Port per posar en pràctica aquest projecte Life és perquè el Parc Natural ja s’havia encarregat durant 8 anys de la gestió forestal dels seus terrenys, on el 40 per cent de la superfície total de 35.050 hectàrees és privada i el 60 per cent és pública, entre ajuntaments i Generalitat.