El plenari de Móra d'Ebre elimina l'exempció d'IBI a l'empresa gestora de l'Hospital Comarcal

La proposta arriba després del traspàs de 4 MEUR per eixugar el dèficit al Sant Joan de Reus

19 mayo 2017 17:36 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Ajuntament de Móra d'Ebre ha aprovat, a proposta de l'Alcaldia, l'eliminació del punt de les ordenances fiscals que permetia l'exempció de l'impost de béns immobles (IBI) a les infraestructures sanitàries, entre les quals hi ha l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre. L'alcalde, Joan Piñol, va calcular que des del 2005, l'Ajuntament ha deixat d'ingressar uns 700.000 euros de l'empresa gestora de l'hospital, GECOHSA. La proposta, aprovada per unanimitat pels deu regidors que van assistir al ple extraordinari i urgent de divendres al vespre, arriba després del traspàs de 4 milions d'euros a l'Hospital Sant Joan de Reus per eixugar el dèficit.

Segons Piñol, el traspàs de 4 milions d'euros significa detreure un recurs de les Terres de l'Ebre per a enviar-lo a la regió del Camp de Tarragona. Piñol va recordar que, contràriament al que passa a Móra d'Ebre, l'Ajuntament de Reus no eximeix del pagament de l'IBI l'Hospital Sant Joan, i que, segons l'alcalde, en deu anys no hi ha hagut cap inversió rellevant de GECOHSA a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre. Piñol també va explicar en el ple que s'ha estat negociant fins al darrer minut i que divendres al matí es va reunir amb l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, per mirar de desbloquejar el conflicte de l'hospital, però va apuntar que "malauradament, s'han exhaurit els terminis temporals".

PSC i ERC, des de l'oposició, van valorar la possibilitat que es reconsideri la proposta si finalment s'arriba a un acord per a tirar endavant les inversions previstes a l'hospital. L'equip de govern ja havia anunciat anteriorment que, si es donés el cas, sempre seria possible adoptar un nou acord que preveiés d'atorgar a l'hospital una exempció de fins al 95% de l'impost. Perquè a això passés, però, caldria que s'executés el pla de millora de l'hospital, pactat entre empresa i treballadors, i que els empleats de GECOHSA recuperessin les pèrdues econòmiques que han patit en els últims anys a causa de la política d'austeritat aplicada al centre sanitari.

El consistori va ratificar la urgència de ple per l'aplicació de la Llei 39/2015 i pel fet que les normatives fiscals municipals han d'estar aprovades abans del 31 de setembre de l'any anterior per a ser aplicades. La sessió plenària va comptar amb tres absències, les del regidor de CiU Sixte Melchor, i les de Mònica Amorós i Àlex de la Guia, d'ERC.

Comentarios
Multimedia Diari