El soterrament de la línia elèctrica del Trabucador s'iniciarà aquest mes

L'obra suposa una inversió de 800.000 euros i té un termini d'execució de tres mesos. Un cop completat el subministrament submarí, es retirarà l'actual línia aèria, de fort impacte

19 mayo 2017 22:26 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La línia elèctrica que creua la barra del Trabucador, al parc natural del delta de l’Ebre, desapareixerà aviat. En un termini de quinze dies ha de començar l’obra de soterrament de la connexió elèctrica que permetrà eliminar la línia aèria, en força mal estat, perillosa i de fort impacte visual

Així ho ha confirmat al Diari el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, que s’ha felicitat per haver resolt una demanda que s’inicià ara fa 13 anys.

El projecte, a executar per part d’Endesa, preveu la instal·lació d’un cablejat elèctric soterrat a la badia dels Alfacs, que assegurava la qualitat del subministrament a l’empresa gestora de les Salines de la Trinitat, a la punta de la Banya. El servei elèctric avui es veu afectat per les llevantades que desplacen o trenquen la barra del Trabucador, per on actualment passa la línia aèria.

El traçat d’unió entre les dues ribes de la badia és bàsicament en línia recta entre el punt de sortida, al costat del canal de Sant Pere, i el d’arribada, a les Salines de la Trinitat. Un petit tram, proper a les muscleres, modificarà lleugerament el seu traçat per esquivar-les. El cable anirà soterrat a un metre de fondària amb una tècnica que implica l’aspiració del fons marí, la inserció del cable al fons i la col·locació del material extret sobre la rasa. Aquesta tasca la desenvoluparà al llarg dels 4.600 metres centrals de la traça dins la badia dels Alfacs un vaixell especial, dissenyat amb aquesta finalitat.

L’obra suposa una inversió de 800.000 euros, dels quals Infosa n’assumirà un 50 per cent, Endesa un 30 per cent i la Generalitat, el 20 per cent restant

‘Sense impactes’

Davant la coincidència de les obres de soterrament del cablejat amb l’època d’estiu, Pallarès assegura que els treballs no causaran impactes, ni en la indústria aqüícola instal·lada a la badia ni en turisme.

Un cop s’executi l’obra, i es comprovi el bon funcionament de la línia, la direcció general de Costes s’encarregarà, sense cost per Infosa, de retirar l’actual línia elèctrica.

Pallarès confia que aquesta operació es podrà dur a terme aquesta tardor, ja que el termini d’execució de l’obra de soterrament és de tres mesos.

Des d’Infosa, el seu gerent Joan Sucarrats recorda que la línia soterrada suposa tres grans avantatges respecte a la situació actual.

En primer lloc, garanteix el subministrament elèctric i permet afrontar projectes de futur a les Salines. En segon lloc, millora notablement la seguretat dels banyistes i dels practicants d’esports com el kitesurf (surf d’estel) a l’istme del Trabucador, on s’ha produït algun accident per la presència de la línia. I en tercer lloc, garanteix la biodiversitat excepcional de la reserva de la punta de la Banya «que sense l’existència de les salines no seria possible», assegura el gerent.

Comentarios
Multimedia Diari