El temporal treu a la llum trinxeres de la Guerra Civil a la costa d'Alcanar

Entitats i experts demanen que es documentin les restes i que es recuperin com a actiu turístic, juntament amb els nius de metralladores que hi ha dins del mar

19 mayo 2017 16:31 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’últim temporal marítim que ha causat estralls a la costa ha tret també a la llum el que tot apunta que són noves restes de la Guerra Civil a la platja de les Cases d’Alcanar. A la zona de l’Estanyet, on es conserven dos antics nius de metralladores a tocar de l’aigua, la força de les onades va retirar els còdols (pedres rodones) de la platja i va deixar al descobert el que serien les trinxeres d’evacuació d’aquests búnquers, que servirien els soldats per resguardar-se i que portarien cap a un polvorí, actualment també sota terra.

Aquestes construccions van ser aixecades l’any 1937 per la República al llarg de la costa Mediterrània per evitar un possible desembarcament de tropes nacionals. «Les trinxeres estaven excavades al substrat geològic format per conglomerats, segons es detalla en antics plànols elaborats posteriorment pels nacionals», explica al Diari l’arqueòleg local Damià Griñó.

Amb tot, als anys seixanta i setanta del segle passat la zona va patir una transformació important. Els còdols per formar la platja van tapar les trinxeres i els nius de metralladores van quedar ubicats uns 30 o 40 metres més enllà de la seva disposició original.

Experts i entitats d’Alcanar, com ara l’Associació Cultural Lo Rafal, demanen una intervenció urgent per documentar aquestes restes, que properament podrien tornar a quedar completament cobertes pels còdols de la platja ( en els darrers dies ja s’han anat tapant poc a poc). També aposten perquè «es recuperin les restes que ara han sortit a la llum i juntament amb els nius de metralladores, es converteixi en un actiu turístic lligat a la memòria històrica», afirma el president de Lo Rafal, Joaquim Buj.

De fet, els nius de metralladores dins el mar a l’Estanyet ja són una de les imatges més fotografiades pels turistes a les Cases d’Alcanar.

Segons detalla al Diari l’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, des de l’Ajuntament s’ha documentat la nova fesomia de la platja i s’han pres fotografies que es remetran en breu al Departament de Cultura de la Generalitat, «perquè en tingui coneixement i actuï de la manera que sigui pertinent».

L’Ajuntament també es planteja dur a terme durant aquest mandat una actuació per recuperar aquestes restes de la Guerra Civil de la seva costa, senyalitzant-les millor i convertint-les en un nou actiu turístic. «Però encara estem estudiant què i com ho farem», explica Montserrat, responsable també de l’àrea de Cultura al Consistori.

Comentarios
Multimedia Diari