El Territori Sénia identifica sis noves oliveres que superen els mil anys

Un nou estudi científic de la Universitat Politècnica de Madrid eleva a vuit el número d’arbres nascuts fa més d’un miler d’anys, tres dels quals es situen a les Terres de l’Ebre: dos a Ulldecona i un a Godall

25 noviembre 2017 19:40 | Actualizado a 29 noviembre 2017 10:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els estudis realitzats per la Universitat Politècnica de Madrid han demostrat científicament que vuit oliveres del Territori Sénia han superat els 1.000 anys de vida, una xifra que podria créixer si en un futur es financen nous estudis per datar més oliveres monumentals inventariades en aquest territori a cavall del Montsià, el nord de Castelló i el Matarranya.

Un ajut de les Diputacions de Castelló, Tarragona i Terol he permès realitzar un nou estudi que ha ampliat de dos a vuit les oliveres mil·lenàries.

Es tracta d’una olivera al municipi de Sant Jordi de 1.273 anys, una situada al Museu Arion d’Ulldecona, de 1.006 anys, dues més al municipi de Canet lo Roig de 1.448 i 1.490 anys, una cinquena a Godall de 999 anys i una sisena i última de Traiguera de 1.046. A aquestes sis cal sumar-hi les dues oliveres datades en el primer estudi, llavors patrocinat pel Banc Santander. La primera, a La Jana, de 1.184 anys, i la segona també al Museu Arion d’Ulldecona de 1.703 anys, es a dir nascuda l’any 314 després de Crist, en època dels romans.

Tere Adell, gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, que agrupa a 27 municipals, subratlla el fet extraordinari que les vuit oliveres estan en bon estat i produeixen olives, amb les quals s’elabora oli d’oliveres mil·lenàries. En aquest segon estudi s’han escollit oliveres susceptibles d’assolir els 1.000 anys de vida —totes, menys la de Godall que els complirà l’any 2018— i que siguin visitables per a l’aprofitament turístic. 

Ara bé, el Territori Sénia compta amb la major concentració d’oliveres mil·lenàries del món, asseguren els gestors de la mancomunitat. Un inventari minuciós ha detectat 4.960 oliveres més que centenàries, amb un mínim de 3,5 metres de perímetre de tronc a 1,3 metres del terra. Algunes d’aquestes podrien superar de ben segur el miler d’anys. «Ara hem escollit les oliveres mil·lenàries potencialment visitables, n’hi ha d’altres en indrets més difícils d’accedir que també assoleixen aquesta edat. Veurem si fem nous estudis o destinem els diners a altres iniciatives».

Les oliveres mil·lenàries del Territori Sénia han obtingut sis premis, entre ells el Premi Europa Nostra de la Unió Europea i el Premi del Paisatge del Consell d’Europa.

Augmenta l’interès per l’oli mil·lenari

Ulldecona ha celebrat el setè Congrés Dia Mundial de l’Olivera-Oliveres mil·lenàries Territori Sénia. En aquest marc s’han presentat els resultats de la collita 2017 de la Marca de Garantia Oli Farga Mil·lenària. Malgrat la sequera, s’ha obtingut una producció de 7.912 litres d’oli d’un total de 824 oliveres monumentals, que han donat una producció de 38.680 quilos d’olives, repartits en 10 municipis, entre ells Ulldecona, Godall i Masdenverge. Un total de 12 molins i marques d’olis -dos més que l’any passat-vendran aquest preuat oli.

Comentarios
Multimedia Diari