Els apicultors alerten de l'auge de mel importada de baixa qualitat

El sindicat JARC registra un document al Parlament per demanar un etiquetatge clar de les produccions de mel

19 mayo 2017 17:40 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’organització agrària JARC-COAG ha entregat un document al registre del Parlament de Catalunya, demanant canvis perquè els apicultors puguin diferenciar les seves produccions davant les importacions que arriben de països tercers amb uns nivells molt més baixos de qualitat i sanitat. El documental reclama un etiquetatge transparent de la mel perquè els consumidors puguin identificar clarament el seu país d’origen.

De fet, la normativa actual permet a les envasadores etiquetar mels de fora de la UE com a ‘barreja de mels UE - no UE’ sense indicar els països en els quals van ser recol·lectades.

Apicultors de tota Espanya es van concentrar la passada setmana davant de diferents parlaments autonòmics per reivindicar el mateix: a Sevilla, Saragossa, València, Mèrida, Santiago de Compostel·la, Santander, Múrcia, Guadalajara, Logronyo i Tenerife.

La situació resulta cada vegada més preocupant, subratlla el sindicat, perquè les importacions provinents de tercers països, que no estan sotmeses als alts estàndards de qualitat i sanitat exigits als nostres productors, són creixents i perquè les rutes per les quals entren a Espanya són cada vegada més complexes.

En els últims 5 anys, per exemple, les importacions de mel de xinesa de dubtosa qualitat i baix preu han experimentat un augment del 37 per cent.

JARC-COAG fa dos anys que denuncia la falta de transparència que possibilita l’aplicació d’una directiva europea, ja que permet als operadors etiquetar mels de fora de la UE com a ‘barreja de mels UE - no UE’ sense indicar els països en els quals les mels van ser recol·lectades, o etiquetar com a ‘barreja de mels no UE’ sense indicar si la mel comercialitzada prové de Xina, Ucraïna o Argentina, per esmentar alguns exemples.

La norma va en contra d’allò establert en la legislació comunitària en matèria d’etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris, ja que les llegendes admeses indueixen a confusió als consumidors.

Comentarios
Multimedia Diari