Els arqueòlegs troben un mur de tancament al poblat ibèric de l'Assut

Els treballs duts a terme des de l'any 2000 mostrenun assentament important, amb un urbanisme complex

19 mayo 2017 22:12 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Grup de Recerca i Seminari de Protohistòria i Arqueologia (Gresepia) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha finalitzat la setzena campanya d’excavacions al jaciment protohistòric de l’Assut, a Tivenys, amb molts bons resultats. Els treballs de les darreres sis setmanes han permès posar al descobert un mur de delimitació del jaciment, de més d’un metre i mig d’ample i que segons els experts podria actuar com a muralla del conjunt. «El mur delimita un passadís d’accés, en el qual hi ha diverses escales de pedra. Possiblement era un dels principals accessos al poblat des de la plana fins al cim del turó»; comenta l’arqueòleg responsable del Gresepia, Jordi Diloli. Aquest passadís retalla una roca per esdevenir una rampa en alguns trams, o fent servir sistemes d’escales per vèncer el desnivell en altres.

Segons Diloli, el poblat es mostra així, en una de les seves fases (Assut 2), «com un assentament ibèric força important», amb un urbanisme força complex, dels més interessants de les Terres de l’Ebre».

Cal recordar que abans de la construcció del poblat ibèric hi ha dues fases més antigues, la primera, Assut 0, corresponent al segle VII a.C. i la segona, Assut 1, més ben coneguda, caracteritzada per la construcció d’una gran torre, durant el segle VI a.C.

A finals del segle V a.C. comença la construcció del poblat ibèric, que perdura fins a finals del segle II a.C. o inicis de l’I a.C. Els treballs pretenen, precisament, recuperar aquest assentament, un dels pocs de la zona que manté una ocupació ininterrompuda durant tot aquest període protohistòric.

Els treballs al jaciment es van iniciar l’any 2000, i van tenir un fort impuls a partir de l’any 2009, quan el jaciment arqueològic va ser adquirit per la URV. Si bé fins l’any 2013 l’espai de recerca arqueològica va ser fonamentalment el cim del turó, on s’erigien les estructures més ben conservades, a partir de 2014 es va decidir actuar a la vessant sud, on havien aparegut alguns murs que feien evident l’existència d’un urbanisme en pendent.

Des del 2012 les excavacions formen part del Curs d’Arqueologia de l’Assut, de la URV, amb l’assistència de 21 estudiants, procedents de diverses universitats.

Comentarios
Multimedia Diari