Els CAP ebrencs recuperaran l’activitat entre aquesta setmana i la vinent

Les visites presencials es faran sempre amb previ contacte amb el centre per evitar aglomeracions a les sales

02 junio 2020 16:35 | Actualizado a 03 junio 2020 17:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Centres d’Atenció Primària de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre recuperaran l’activitat entre aquesta setmana i la vinent, però el retorn de l’activitat presencial es realitzarà amb les mesures de protecció i prevenció establertes i evitant l’aglomeració de ciutadans a les sales d’espera. Així, es recomana sempre la trucada prèvia per tal que el fet d’anar al CAP sigui sempre sota el criteri clínic d’un professional.

Els CAP ebrencs aniran recuperant l’activitat en els pròxims quinze dies. La gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, ha volgut donar un missatge tranquil·litzador pel que fa al retorn de l’activitat als CAP del territori. Lleixà ha indicat que «dins del pla de retorn que tenim consensuat a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre donada l’evolució que tenim de la pandèmia entre aquesta setmana i la setmana vinent l’activitat i l’atenció personalitzada als CAP del territori es revertirà». Aquest retorn d’activitat es realitzarà seguint totes les recomanacions que s’han elaborat per part del Departament de Salut per garantir la seguretat de tota la ciutadania i dels professionals i donant resposta a les necessitats de les persones.

El retorn de l’activitat als CAP serà diferent a la d’abans de la pandèmia, igual que ha passat en la nostra vida quotidiana en molts sentits. «Ens presentem davant d’un escenari en què les actuacions han de ser diferents. Recomanem en tot moment el contacte previ amb els CAP i amb els professionals perquè siguin ells que ens diguin quina és la millor manera d’atendre’ns, garantint la seguretat. Tot el món ha canviat i no poder tornar als CAP com si no hagués passat res». De fet Lleixà ha insistit que l’irresponsable seria «tornar ara als CAP com si res».
Lleixà ha remarcat en no abaixar la guàrdia encara que la situació siga bona a les Terres de l’Ebre. «Com a Regió Sanitària ens n’hem sortit molt bé, però la Covid segueix i el risc de rebrot hi és». Fins ara a Primària s’han realitzat 275 proves PCR, sent el resultat de només un positiu. 
Així, la directora territorial ha recordat que durant aquesta pandèmia s’han incorporat «noves pràctiques que és necessari que convisquin i es quedin entre nosaltres». Aquest nova forma d’atenció com les visites telemàtiques «han de ser un eix important per aquest retorn i hem de buscar un equilibri entre aquestes i la visita presencial quan sigui possible, sempre prioritzant el criteri clínic dels professionals per tal de determinar si s’ha de realitzar una visita telefònica, una videoconsulta o una visita presencial». En el cas de ser necessària una visita presencial s’han de seguir mesures de protecció i prevenció com l’ús de la mascareta, el rentat de mans adequat i evitar les concentracions a les sales d’espera. 

Des de la Regió Sanitària ja s’han realitzat reunions amb els consells d’alcaldes de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta per informar del retorn de l’activitat dels CAP i aquesta setmana es farà el mateix amb els consells d’alcaldes de Baix Ebre i Montsià, ja que en breu es podrà informar sobre els detalls i horaris en les diferents poblacions. «Ho hem d’estudiar cas per cas, segons les necessitats específiques de cada lloc», ha declarat Lleixà. Pel que fa als consultoris locals ha indicat que «s’analitzarà un a un ja que tenen una peculiaritat estructural, ja solen ser dos consultes amb una sala d’espera molt reduïda, fet que comportarà que s’haurà de personalitzar molt cadascuna de les situacions. Tota visita presencial que sigui necessària fer es realitzarà o al CAP de més proximitat o al mateix consultori local, amb cita prèvia».

Els CAP de poblacions de costa es podran reforçar aquest estiu, i en aquest sentit s’estan contractant més professionals, ja que «hem d’estar preparats i forts per a una possible segona onada a la tardor».

Sempre trucar abans d'acudir al centre

Des de Salut s’insisteix en la necessitat d’establir contacte previ (telefònic o per email) amb el CAP, per tal que siga el professional qui valore, per seguretat, l’atenció presencial a una hora concreta en un o un altre centre o l’atenció telemàtica. Si és una urgència, cal trucar el 061, i els professionals activaran el recurs necessari.

Comentarios
Multimedia Diari