Els Estrets i el Toll del Vidre registren més de 3.200 vehicles durant l’agost

L’Ajuntament d’Arnes fa una valoració molt positiva de la prova pilot per regular l’accés, portada a terme aquest estiu 

25 septiembre 2021 10:18 | Actualizado a 25 septiembre 2021 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Estrets i el Toll del Vidre han registrat des de l’1 d’agost i fins el 15 de setembre més de 3.200 vehicles. L’Ajuntament d’Arnes fa una valoració molt positiva d’aquesta prova pilot, portada a terme el passat estiu, per tal de regular l’accés a aquests espais naturals.

L’Ajuntament d’Arnes va començar a regular l’accés a la zona de bany i espais naturals del riu Estrets i al Toll del Vidre aquest estiu, per tal d’evitar la massificació d’aquest entorn del Parc Natural dels Ports, després de les aglomeracions viscudes durant la passada Setmana Santa i altres estius. Es tracta d’uns espais d’alt valor mediambiental però molt freqüentats per visitants de tot arreu del territori, especialment a l’estiu, durant les èpoques de bany, on es pot gaudir de la fresca aigua del riu en unes zones tranquil·es i idíl·liques.

Arnes es va convertir, així, en el primer municipi de la Terra Alta i de l’interior de les Terres de l’Ebre que engegà una taxa per aparcar i accedir a aquests espais. Ja al juliol un agent cívic informà als visitants que s’hauria de pagar una taxa per aparcar-hi. La majoria dels visitants han vist amb bons ulls la regulació per tal de protegir aquests espais tan fràgils i especials.

En concret, els turismes han hagut de pagar aquest estiu cinc euros, deu les autocaravanes i dos les motos. Hi estaven exempts els veïns del municipi. Les persones que s’allotjaven al poble o hi menjaven o hi compraven tenien una bonificació del 50%. Els aparcaments dels dos espais han tingut  una capacitat màxima de 35 places i, un cop s’omplien ja no es permetia l’entrada de més vehicles.

«Als dos espais vam habilitar una zona d’aparcament amb un agent cívic que regulés l’accés de vehicles, amb aforament limitat», explica l’alcalde d’Arnes, Joaquim Miralles. «Estem molt contents de com ha anat aquesta prova pilot. No sabíem ben bé com acabaria d’anar, i la majoria de persones ho han entès i acceptat molt bé, comprenien que es tracta de regular aquests paratges per protegir l’espai. A més, no només es regulava l’accés sinó que també s’intentava conscienciar la gent al respecte i se’ls recordava d’emportar-se la brossa».

En concret els Estrets han registrat 1.800 vehicles, amb un total de 6.832 persones. Al Toll del Vidre hi han accedit 5.676 persones, repartides en 1.468 vehicles.

La prova pilot ha pres com a referència altres zones de Catalunya, com ara el delta de l’Ebre, on també aquest passat estiu s’ha regulat l’accés a la barra del Trabucador, i també àrees de la Franja, concretament, la regulació de la zona del Parrissal al municipi de Beseit. 

A més de protegir l’espai, la regulació també ha servit per millorar la seguretat en cas d’emergència. I és que la situació es va tornar particularment insostenible durant l’estiu del 2020 i la setmana santa passats amb aglomeració de vehicles a banda i banda dels camins de terra, sobretot quan els cotxes en una ocasió vam impedir l’accés d’un vehicle de bombers i una ambulància que anaven a socórrer una persona que havia patit un accident a la zona.

Una altra de les zones de bany amb més visitants a la Terra Alta és la Fontcalda, entre Gandesa i Prat de Comte, on també es va estudiar regular-ne l’accés. De moment no s’ha portat a terme per la seua complexitat.

Comentarios
Multimedia Diari