Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

«Els gats són els altres ciutadans i hi hem de conviure»

Progat Tortosa compleix 20 anys fent un servei públic de forma altruista. Actualment té cura de 839 gats repartits en 53 colònies de la ciutat, esterilitzant-los per evitar la sobrepoblació

11 febrero 2024 18:50 | Actualizado a 12 febrero 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest 2024 Progat Tortosa compleix 20 anys gestionant i tenint cura dels gats de carrer a la capital ebrenca. Ho fa de forma altruista i voluntària, amb la tasca d’un grup de socis i voluntaris que porten a terme el sistema CER (de captura, esterilització i retorn) per mantenir el creixement de les colònies de gats de la ciutat de forma sostenible. Per a la propera primavera preparen una exposició amb fotografies i dibuixos dels gats de carrer a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. Durant aquests 20 anys la conscienciació ciutadana envers els animals ha millorat, però creuen que encara hi ha molta feina per fer.

Progat Tortosa va començar a caminar el 2004 en solitari, quan ni a la ciutat ni a les Terres de l’Ebre hi havia cap entitat que tingués cura dels gats de carrer. Ara Progat ja és present a altres poblacions de l’Ebre. El de Progat és un projecte diferent al d’una protectora d’animals: no tenen refugi propi i implementen el sistema CER per mantenir les colònies en harmonia entre els animals i el veïnat, controlar la sobrepoblació felina i les males condicions. Sovint invisibles, els gats de carrer sempre han estat presents a la via pública. També són víctimes de múltiples crueltats. Es calcula que un 80% de les cries de gat de carrer acaben morint els primers mesos (per malalties, desnutrició, atropellaments...) i un gat adult al carrer, sense ajuda, té una esperança de vida de dos anys. L’entitat, a més d’esterilitzar els animals, en té cura quan emmalalteixen, amb alts costos veterinaris.

«Els gats de carrer tenen una vida dura. A la societat hi ha tot tipus de persones i a vegades hi ha conflictes veïnals. Progat intenta minimitzar-los controlant els animals, per fer disminuir els conflictes», explica la portaveu de Progat Tortosa, Dora Casadó. «Expliquem als veïns el que fem, les campanyes d’esterilització per exemple, i intercedim si hi ha problemes. També denunciem casos de maltractament animal. Ara per exemple tenim una persona que aboca lleixiu a l’aigua dels gats d’una de les nostres colònies i ens diu que ho fa perquè és al·lèrgica als gats».

Casadó considera que en aquests 20 anys s’ha avançat en conscienciació sobre maltractament animal, però encara hi ha molts casos de violència contra els gats lliures o ferals. Per a moltes persones són solament gats de carrer, però per a Progat són animals amb nom propi i una història i una atenció i cura al darrera. Cal recordar que els gats també actuen molt favorablement en el control de rates i ratolins de la via pública i amb les seues esterilitzacions desapareixen olors, baralles i crits propis d’èpoques de zel. Progat té una xarxa d’alimentadors que de forma voluntària acudeixen diàriament a les colònies per alimentar els animals amb pinso sec i controlar que estiguen bé, alhora que mantenir l’espai net. El pinso corre a càrrec dels mateixos alimentadors, i és per això que a vegades en promouen recollides als supermercats. Ara, disposen d’uns carnets d’alimentadors, per si hi ha qualsevol conflicte veïnal, i l’Ajuntament de Tortosa en té la llista.

«La sensibilització per sort ha anat en augment, però això ens fa pensar que l’Administració pública, els ajuntaments, haurien de començar a crear àrees de benestar animal per atendre trucades quan hi ha certes situacions i fer campanyes de conscienciació. És un tema molt important com per a deixar-ho en mans de voluntaris. No som una entitat pública però fem un servei públic altruistament», valora Casadó. I és que sovint, quan hi ha conflictes o apareixen gats abandonats o camades, els veïns acaben trucant a Progat. La no esterilització de les gates provoca camades no desitjades, un dels principals motius d’abandonament. D’altra banda, Progat Tortosa també porta a terme, juntament amb ARCA i Petjades de l’Ebre, el projecte «Educació Animal», amb xerrades de conscienciació a les escoles.

En aquestes dues dècades, Progat Tortosa ha portat a terme fins a 2.270 esterilitzacions, ha gestionat 1.940 adopcions i ha rescatat 1.100 gats ferits. També ha fet 12.000 gestions i accions de conscienciació. Actualment gestiona 839 gats lliures repartits en 53 colònies. «Reivindiquem la convivència amb els animals. Ells són els altres ciutadans de la ciutat, i hi hem de conviure-hi», clou Casadó. Per celebrar aquests 20 anys, preparen una exposició a la Biblioteca Marcel·li Domingo per al maig.

Com ajudar

El 2 de març Progat Tortosa organitza una campanya de recollida de pinso al supermercat Esclat. I el dia 9 un mercat de segona mà a la plaça Agustí Querol. Si una persona està interessada en adoptar un gat, pot adreçar-se a la pàgina de Facebook de Progat Tortosa o escriure un correu a l’adreça electrònica

progatortosa@outlook.es. Per ajudar econòmicament es pot fer sòcia de l’entitat, del grup Teaming per 1 euro al mes o aportar al compte ES44 0081 1748 81 0006037215.

Comentarios
Multimedia Diari