Els hospitals ebrencs podran extraure l'ADN dels familiars de desapareguts

L'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron organitza el calendari de citacions i indicarà al sol·licitant l'hospital més proper del seu lloc de residència per fer l'extracció del codi genètic

19 mayo 2017 17:40 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’ambiciós programa de localització i identificació de persones desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura engegat pel nou govern de la Generalitat s’apropa a les Terres de l’Ebre.

La Generalitat ha informat, i alguns alcaldes així ho han comunicat, que l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, l’Hospital Comarcal d’Amposta i l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre seran centres de recollida a l’Ebre de les mostres d’extracció del codi genètic que s’oferiran als familiars dels desapareguts.

El director dels Serveis de Salut a l’Ebre, Ismael Piñas, ha detallat que el Laboratori de Genètica de l’Hospital de la Vall d’Hebron centralitzarà la programació del calendari d’extraccions i de l’elaboració dels mapes genètics «però l’extracció de la mostra, que serà totalment indolora, s’intentarà fer als tres principals hospitals ebrencs de referència, i així oferir la màxima facilitat a les famílies». El centre dependrà de la proximitat de la població d’on sigui el sol·licitant.

A més d’indolora, la mostra és totalment gratuïta, una de les principals demandes de l’associació de familiars que han propugnat en els últims anys la constitució d’un banc d’ADN públic, com així s’ha aprovat.

Contacte amb els familiars

El Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència ha informat que aquest mes d’octubre s’ha posat en contacte amb 550 registrats al cens de persones desaparegudes, informant-los del procediment a seguir per programar l’extracció de mostres genètiques als centres mèdics de Catalunya, concretament de frotis bucal amb escovilló específic.

Està previst que a finals d’aquest mes s’ofereixi el servei d’extracció de mostres a 550 persones més, i així progressivament fins a completar les persones registrades al cens.

El total de sol·licitants inscrits al cens, prop de 5.000, es convocaran progressivament i arreu del territori per tal de facilitar una bona gestió de les citacions, i seguint els criteris següents: l’edat, l’ordre d’inscripció dels sol·licitants al cens i la dispersió en el territori (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona).

També s’ha actualitzat el portal web del cens de familiars el qual és molt més visual i àgil per l’usuari, i s’ha posat en marxa una campanya de difusió per tal que el màxim de persones que tenen familiars desapareguts durant la guerra civil o la dictadura tinguin accés al programa.

Presentació als alcaldes

Aquest dimecres, dia 26, la Generalitat presentarà als alcaldes de les Terres de l’Ebre els detalls del programa d’Identificació genètica de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, en una jornada presidida per la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia.

Comentarios
Multimedia Diari