Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els pagesos podran tornar a cremar restes vegetals a les seues finques

El Congrés dels Diputats aprova una modificació de la llei que prohibia aquesta pràctica des del mes d’abril

| Actualizado a 06 octubre 2022 23:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els pagesos podran tornar a cremar restes vegetals agrícoles a les finques. Finalment el Congrés dels Diputats ha acordat una modificació de la llei que prohibia aquesta activitat habitual entre la pagesia, fet que havia despertat l’enuig i les protestes dels agricultors i les organitzacions agràries. Una modificació legislativa plantejada pel PDeCAT i que ha comptat amb una àmplia majoria. En concret, durant els treballs de la ponència del projecte de llei per la qual es regula el sistema de gestió de la política agrària comuna (PAC), el grup del PDeCAT ha presentat una esmena al text legislatiu per revertir la prohibició de la crema de residus vegetals en l’entorn agrari, que establia la Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular, vigent des d’abril. Segons ha detallat el diputat del PDeCAT Ferran Bel, ara la modificació encara ha de passar pel Senat, però en comptar amb el suport majoritari dels grups, es preveu que en poques setmanes es pugui publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i entrar en vigor.

Segons recorda Bel, l’esmena presentada recull les reivindicacions de moltes organitzacions agràries de Catalunya. I és que la prohibició «representava un sobrecost sobrevingut i inacceptable per a l’economia de moltes famílies catalanes que viuen del camp i la pagesia, especialment en un moment com l’actual». I és que la fins ara obligatorietat d’eliminar aquests materials mitjançant els processos previstos a la llei, obligava les explotacions agràries a costoses inversions de tractament biològic o triturat, amb sancions d’entre 2.000 i 100.000 euros si s’incomplia.

Un «despropòsit»

«Aquesta fita és important per al conjunt del país però especialment per a les Terres de l’Ebre, on el sector primari té un pes molt important», remarca Bel.

Organitzacions agràries com Unió de Pagesos han celebrat la rectificació. El sindicat explica que va detectar «el despropòsit d’aquesta mesura» en el moment de la publicació de la Llei de residus estatal i va alertar-ne als grups polítics al Congrés, proposant-los-hi la derogació en el termini de presentació d’esmenes. Des del 20 de setembre, el sindicat ha mantingut reunions a Madrid amb els diversos grups del Congrés perquè donessin suport a anular la prohibició aprofitant el debat de l’esmentada llei sobre la PAC, «i gràcies això es corregirà aquesta prohibició quan s’aprovi la nova llei després del tràmit al Congrés i al Senat».

Malgrat que l’article que ara quedarà anul·lat conté excepcions per raons fitosanitàries o per prevenció d’incendis, el sindicat ha defensat que la mesura era inviable i comportava costos econòmics a totes les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals, a més de costos ambientals, «ja que calia traslladar incomptables tones de restes vegetals a centres de tractament o bé comprar o llogar maquinària per triturar-les, cosa que, a més del sobrecost per a la pagesia, feia més alta l’emissió de CO2».

Comentarios
Multimedia Diari