Els productors de cítrics de l'Ebre lamenten les destrosses causades pels aiguats

També hi ha preocupació entre el sector de l’arròs i en les salines, que podrien haver perdut bastantes tones de sal

| Actualizado a 05 septiembre 2021 08:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Els aiguats d’aquesta setmana a les Terres de l’Ebre han causat danys importants en les infraestructures relacionades amb el conreu dels cítrics. Segons les primeres estimacions, a la zona d’Alcanar, les Cases d’Alcanar i Ulldecona hi ha greus afectacions als camins, marges, infraestructures de rec i altres. El responsable del sector dels cítrics de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Federico Tarazona, ha explicat que a la zona d’Alcanar i Ulldecona els danys seran «molt importants» i que per ara «encara no s’ha pogut arribar a moltes parcel·les per la impossibilitat d’entrar-hi pels camins, fins i tot a peu». El fet que hi hagués antics barrancs o diferents infraestructures viàries van fer que l’aigua «circulés per tot arreu». Pel que fa als arbres, en canvi, l’afectació es preveu que sigui menor, malgrat que en alguna parcel·la l’aigua s’ha emportat algun arbre o plantons.

Respecte al cultiu de l’arròs, tampoc es preveu que hi hagi pèrdues gaire importants tot i que la collita de les varietats primerenques està a punt d’iniciar. Jordi Marcel Matamoros, responsable del sector de l’arròs de la FCAC, ha comentat que per sort la pluja no ha anat acompanyada de vent, i això no ha fet perdre gra. En haver quedat els camps negats d’aigua, tan sols «potser hi haurà alguna baixada de producció»

Des d’aquest dijous, les estacions de bombeig treballen per buidar els camps i evitar més danys. La tasca va començar més tard del que desitjaven perquè l’estació més propera, a La Ràpita, es va espatllar i la que hi ha al Poblenou no podia funcionar per falta de subministrament elèctric a causa del temporal. També va pujar el nivell del mar, fet que impedia que els desguassos dels camps es poguessin utilitzar. Divendres, però, el mar «va baixar uns onze centímetres» i es va poder començar a evacuar aigua per via natural. «A poc a poc ho anem controlant». A diferència del Glòria, no ha entrat aigua salada als arrossars, un fet positiu per als productors, però ara la preocupació és la possible propagació del caragol poma. «Hi ha zones en les quals hi havia caragols als desguassos. Ens hem trobat que l’aigua ha sobrepassat el nivell i inundaven els camps i pot ser que algun hagi passat a l’arrossar, però fins que no baixi el nivell de l’aigua no ho podrem saber», ha advertit Matamoros. Si tot va bé, d’aquí a un parell de dies ja hauran pogut restablir els nivells.

Un altre dels sectors afectats pels aiguats és el de les salines. El gerent d’Infosa, Joan Sucarrat, ha apuntat que havien de començar la collita dilluns, però les tempestes de diumenge es va posposar fins dimarts. «El problema va ser dimecres. Vam haver de parar la collita perquè es van inundar les basses de cristal·lització. Seguim desaiguant. Ahir al matí ja vam poder tornar a començar les tasques de recol·lecció», ha concretat. Amb tot, encara no és capaç de quantificar les pèrdues, però ha afirmat que seran de «bastantes tones de sal».

Preocupació en la restauració

Molts restaurants van veure com l’aigua s’ho emportava tot. Ho ha explicat encara visiblement afectada la propietària del restaurant Racó del Port, Maria Sancho, que ha assegurat que «més de la meitat de coses estan desaparegudes». Davant d’aquesta situació, el Col·lectiu Gastronòmic d’Alcanar i les Cases han fet una crida a la solidaritat perquè la gent pugui tornar als restaurants de la zona un cop es recuperi la normalitat. La portaveu de l’entitat, Maribel Vila Sancho, ha assegurat a l’ACN que «encara costarà uns dies treure’ns l’ensurt de sobre». Actualment, l’agrupació de restaurants compta amb una vintena d’associats que treballen conjuntament per reforçar-se com una referència gastronòmica de la zona. La portaveu del Col·lectiu ha assenyalat que encara no han tingut temps de reunir-se amb els negocis afectats i fer una valoració conjunta de l’afectació de cada cas particular. Vila Sancho també ha assenyalat que els negocis ubicats entre el carrer de Lepanto i el carrer Barcelona necessitaran més temps per recuperar la normalitat, tenint en compte els danys.

En aquesta línia, des del col·lectiu confien que les administracions supramunicipals tinguin present al comerç local a l’hora de destinar ajudes per a mitigar els efectes de la tromba d’aigua.

Aquest dissabte al matí, tant voluntaris com agents de Bombers, Protecció Civil i Policia Local s’han dedicat a deixar lliure els accessos en carrers del municipi i s’han centrat en retirar el fang d’habitatges i negocis privats.

Comentarios
Multimedia Diari