Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els regants de l’Esquerra tancaran el canal tot l’hivern per reduir costos

Reclamen un nou model de gestió de l’aigua al Delta, amb l’administració i la resta de sectors productius de la zona

| Actualizado a 06 agosto 2022 06:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l’Ebre tancarà el canal de l’esquerra tot el proper hivern al delta de l’Ebre per reduir els costos, provocats entre altres per l’encariment de la factura de la llum. Així ho ha aprovat el 80 per cent dels comuners en una assemblea extraordinària.

Al 2021, la Comunitat va pagar una factura de llum de 900.000 euros, gairebé un 50 % més que l’any anterior.Segons detalla el president l’entitat, Javier Casanova, les previsions de costos s’estan veien superades per l’increment de la inflació. «S’intentarà mitigar els costos de l’energia però no exclusivament. Parar màquines, parar el canal significa reduir costos en general i evitar un dèficit més gran», afirma.

«S’ha entès que era necessari per mantenir els costos per als mateixos comuners, que han de fer front a més a l’encariment de molts productes del camp», afirma Casanova.

Així, s’obre ara el debat de la gestió de l’aigua al Delta durant l’hivern. Durant aquests mesos no hi ha conreu de l’arròs, ja que el cereal se sembra a la primavera i se sega al mes de setembre. Fins fa uns anys els camps es mantenien igualment inundats durant l’hivern, com una mesura agroambiental per la qual els pagesos rebien ajuts europeus. La inundació afavoreix la presència d’aus aqüàtiques durant l’hivern, i també és positiva per altres sectors productius, com ara l’aqüicultura a les badies dels Alfacs i el Fangar, per l’aigua dolça que hi arriba a través dels desguassos.

Però ara aquesta mesura ja no és preceptiva, mentre que també han avançat les estratègies contra la plaga del caragol poma, que requeria una salinització i posterior rentat dels camps amb aigua dolça; de manera que els regants entenen que ara poden tancar el canal durant més de mig any.

Els regants també recorden que fins ara han suportat tot el pes de la gestió de l’aigua al Delta, i ara demanen corresponsabilitat, especialment per part de l’administració.

Aquesta reivindicació és compartida amb la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre. A l’hemidelta dret la situació dels sobrecostos energètics és similar i, com a l’Esquerra, també s’implementen projectes d’eficiència i estalvi a les infraestructures de rec. No es plantegen tancar també el canal dret tot l’hivern, però entenen la decisió dels regants de l’Esquerra i la consideren «lògica», sobretot perquè a l’hemidelta esquerre la plaga del caragol poma ho ha canviat tot.

Per altra banda, els Regants de l’Esquerra lamenten que a l’octubre es tanqui el grup ad hoc per la lluita contra el caragol poma i la conservació de la biodiversitat al delta de l’Ebre i demanaran al Govern que tingui continuïtat. «Abaixar els braços amb el caragol a l’hemidelta esquerre, pot portar problemes més grans», ha advertit el president de la Comunitat de Regants. «Pot ser mediambientalment catastròfic», ha afegit. Per a Casanova, admetre «que ja s’ha lluitat prou» suposa un risc que la plaga torni a estendre’s.

Comentarios
Multimedia Diari