Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  En circulació al Montsià primer autobús de biogàs de quilòmetre zero

  El vehicle, de l’operadora Hife, es proveirà a la planta de Biometagás de la Galera

  12 septiembre 2022 17:03 | Actualizado a 12 septiembre 2022 23:38
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  La Generalitat posa en circulació a les Terres de l’Ebre, el primer autobús de biogàs de la seva flota de transport públic per carretera. Es tracta d’un vehicle operat per l’empresa concessionària Hife que funcionarà amb energia de Km 0, és a dir, produïda al mateix àmbit geogràfic. Concretament, es proveirà a la planta de Biometagás La Galera SL, al Montsià, que genera biogàs a partir de residus agraris, ramaders i industrials de la zona.

  Es tracta del primer autobús de biogàs que posa en marxa la Generalitat i el primer que circularà per les Terres de l’Ebre, en el que és una prova pilot que es vol estendre a la resta de Catalunya. El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori destaca l’aposta que això suposa «en favor de la connectivitat i la descarbonització, fomentant la sostenibilitat, l’economia circular i la lluita contra el canvi climàtic».

  L’autobús donarà servei a la Línia exprés.cat e3, que enllaça Tortosa, Amposta, La Ràpita i Alcanar; i a la línia regular L1011, que uneix també la ciutat de Tortosa amb Santa Bàrbara, Godall, La Galera i La Sènia, segons detallen des de Territori. Es tracta d’un autobús de la companyia Iveco, model Crossway, adquirit per l’operadora Hife amb un cost d’uns 270.000 euros, finançats en part dels fons Next Generation, segons detallà el gerent de la companyia, José Maria Chavarria. Té una longitud de prop de 13 metres i disposa de 63 seients. El dipòsit té una capacitat per a 1.260 litres de gas.

  Per a la directora general de Transports i Mobilitat, Mercè Rius, la iniciativa és un pas decidit endavant cap a la descarbonització de la flota de transport interurbà. «Actualment la tecnologia de busos elèctrics serveix per a alguns recorreguts però no per a tots», comentà. Així, la solució d’utilitzar biogàs de quilòmetre zero, generat a partir de residus del mateix territori, «permet avançar en la lluita contra el canvi climàtic, en un moment a més de crisi energètica», segons recordà Rius.

  L’empresa Biometagàs La Galera, segons va concretar el seu gerent, Albert Martínez, té capacitat potencial per abastir diàriament les necessitats combustible de 25 autocars, cobrint un total de 30.000 quilòmetres recorreguts. «Som la primera planta autoritzada per emetre certificats europeus d’origen. Això ens permet vendre la nostra molècula, que és la mateixa que el gas natural, però amb el certificat ‘bio’», explicà. De moment, però, el govern espanyol encara no ha regulat aquest àmbit i això dificulta l’activitat empresarial en l’entorn estatal.

  Comentarios
  Multimedia Diari