Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

En marxa l’operatiu per reduir els robatoris de garrofes al camp

El sindicat Unió de Pagesos demana als agricultors que no deixin passar cap cas i presentin denúncia

04 agosto 2022 19:26 | Actualizado a 05 agosto 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La campanya de la garrofa arrenca aquesta propera setmana, amb l’obertura de cooperatives i magatzems per a la recepció del producte, però a les Terres de l’Ebre ja s’han produït els primers robatoris als camps i les primeres denúncies.

Segons Unió de Pagesos, enguany es preveu un preu de sortida d’1,5 euros el quilo, que es podria anar incrementant posteriorment. I és que la garrofa és un conreu a l’alça, per la demanda creixent per a la producció de farines per a l’alimentació humana i animal, així com per a la cosmètica. La passada campanya es va tancar amb preus de 2 euros el quilo. Així, si anys enrere era un conreu residual (ja que la garrofa només es destinava al consum animal), ara tots els pagesos les recullen. I de vegades també els que no en són propietaris.

Al fenomen del robatori de garrofes s’intenta posar fre des de fa algunes campanyes amb un pla de prevenció, en el que participen els departaments d’Acció Climàtica i Interior de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, associacions agràries, cooperatives, sindicats i altres agents del sector.

Entre les mesures que s’apliquen hi ha un augment de la vigilància, tant als camps com als camins i als magatzems, i un control de la traçabilitat (procedència) de les collites.

Una iniciativa que ha permès reduir els robatoris. Així, si en la campanya 2020-2021 hi va haver 77 fets denunciats i 57.485 quilos sostrets, al 2021-2022 es van registrar 45 robatoris, amb un total de 37.837 quilos robats, segons dades dels Mossos d’Esquadra.

El sindicat Unió de Pagesos ha mantingut recentment una reunió amb els Mossos de la regió Terres de l’Ebre, per alertar que ja han començat els furts de garrofa. El sindicat valora que les mesures adoptades contra els robatoris són insuficients atesa la seva continuïtat. Una d’aquestes és demanar als lliuradors de garrofa la inscripció al Registre General de la Producció Agrícola (REGEPA) mitjançant la Declaració Única Agrària (DUN) que relaciona la producció amb les parcel·les d’origen i el titular d’explotació agrària. Des del sindicat consideren insuficient aquesta mesura i remarquen que en plena campanya de garrofes, l’any passat van aparèixer 600 noves DUN.

Unió de Pagesos i Mossos d’Esquadra han acordat més coordinació entre ambdós per prevenir els furts i perseguir-los, segons explica al Diari el responsable del sindicat a l’Ebre, Miquel Piñol.

Les denúncies es podran fer in situ als camps, sense haver de desplaçar-se fora de la finca, per facilitar al màxim el procés als afectats. El sindicat anima la pagesia a no deixar passar cap furt sense que sigui denunciat, per així poder tenir constància de tots els robatoris que es produeixin. Al mateix temps, les denúncies permeten fer el control en magatzems i receptors.

Primeres denúncies aquest estiu

Enguany els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil ja han interposat les primeres denúncies pel robatori de garrofes. En el cas dels Mossos hi ha hagut dos casos. Una denúncia a un home que va enviar a un camp que no era de la seua propietat a persones llogades per collir les garrofes. Els fets van tenir lloc el passat 25 de juliol a Bítem i els Mossos van poder recuperar uns 84,6 quilos que havien estat collits. Cinc dies abans hi va haver un altre cas a Aldover, amb uns 100 quilos de garrofes sostrets.

Per la seua banda, la Guàrdia Civil va decomissar també al mes de juliol 445 quilos de garrofes en catorze sacs dins d’una furgoneta, en un control a l’àrea de servei del Baix Ebre de l’autopista AP-7. Tal i com ja va informar el Diari, davant la sospita sobre el seu origen il·lícit i l’actitud nerviosa dels ocupants del vehicle al moment d’acreditar l’origen del fruit, els agents van contactar amb el propietari de la finca de Vandellòs d’on les haurien recollit, informant-los que no els havia autoritzat. Per tot plegat, es van obrir diligències –traslladades al jutjat de guàrdia de Tortosa- contra els dos ocupants de la furgoneta per un presumpte furt de productes del camp. Segons el comunicat policial, pretenien vendre les garrofes a un particular de Tortosa, que desconeixia el seu origen.

Comentarios
Multimedia Diari