En marxa les brigades per evitar els danys de flamencs als arrossars

Se´ls espanta amb llums llampegants i coets per evitar que amb el bec i les potes desarrelin la llavor ja germinada de l´arròs

19 mayo 2017 22:45 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha posat en marxa les actuacions per prevenir els danys que els flamencs poden produir als arrossars. La brigada ha començat a treballar aquesta setmana i ho continuarà fent fins al mes de juny, segons va informar el Departament d’Agricultura.

Quan els arrossars es troben en la primera fase del cultiu, inundats i amb el cereal que encara no s’ha desenvolupat prou per cobrir les aigües, és quan els flamencs entren (confonent els camps amb les llacunes) i hi provoquen danys amb el bec i les potes, en desarrelar així la llavor ja germinada.

El flamenc és una espècie emblemàtica al delta, amb un grau elevat de protecció i representa un gran atractiu per als visitants. A fi de pal·liar la problemàtica que originen aquests animals protegits sobre els arrossars, i en col·laboració amb els agricultors, es col·loquen uns aparells de llum llampegant, que funcionen amb bateries, a les finques on es detecta la presència de flamencs.

Atesa la gran mobilitat d’aquestes aus i els seus costums nocturns, cal vigilància nocturna permanent durant l’època sensible (de maig a primers de juliol).

Amb aquesta finalitat, el Parc Natural del Delta de l’Ebre disposa de dues brigades, de dues persones cadascuna, que cada nit i matinada volten per la zona arrossera amb la finalitat d’evitar els danys als cultius: localitzen els grups de flamencs i els foragiten amb coets. Aquest fet es du a terme des d’inicis de la dècada dels 90.

El cos d’Agents Rurals intervé directament en aquesta campanya fent les comprovacions i valoracions dels danys. Quan un pagès sospita de l’entrada de flamencs al camp, s’ha de posar en contacte amb ells al telèfon 977 706 261.

En aquests casos, els Agents Rurals faran una inspecció immediata del camp i informaran el propietari sobre com contactar amb la brigada del Parc, i els tràmits a seguir en cas que hi hagi danys susceptibles de rebre indemnització de la Generalitat.

20.000 hectàrees

El delta de l’Ebre és un medi extremadament humanitzat, on els cultius i les zones urbanes ocupen aproximadament el 80% de la superfície. Els arrossars en són el principal cultiu i ocupen més de 20.000 hectàrees, el 65% del total de la superfície.

Comentarios
Multimedia Diari