Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

En marxa les rutes guiades per les fortificacions de la Guerra Civil a l’Ametlla de Mar

El cicle de visites, que tindran un component de recreació històrica, es desenvoluparà
entre el 15 de juny i el 15 de setembre i donaran a conèixer el Búnquer d’Artilleria de Costa

05 junio 2022 20:41 | Actualizado a 06 junio 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest cap de setmana l’Ametlla de Mar ha donat el tret de sortida a les rutes històriques per la localitat. Aquestes mostraran la història darrere les construccions militars de la Guerra Civil al terme municipal durant el període estival del 15 de juny al 15 de setembre els dimarts i dijous al matí, a més de la història de la població amb passejades pel nucli antic a la tarda.

L’Ajuntament aposta per segon any consecutiu per la realització d’aquestes activitats després de la parada per la pandèmia. En el cas del recorregut relacionat amb la Guerra Civil, aquest comença a l’antiga confraria de pescadors, ara Centre d’Interpretació de la Pesca, amb la reproducció d’un audiovisual de mitja hora que narra com l’Ametlla de Mar va viure la Guerra Civil.

A continuació, els participants es dirigiran amb el seu transport propi fins al Port de l’Estany, on coneixeran la història del municipi, del seu entorn i de la seva rellevància històrica durant el conflicte bèl·lic, quan el lloc va convertir-se en un espai de pràctiques d’enginyeria militar. A prop es troba el Búnquer d’Artilleria de Costa, conegut popularment amb el nom de Fortificacions, que també es visita per endinsar-se més en l’època.

D’aquesta manera, una visita a l’aire lliure, ja que les construccions estan al pas del GR 92, permet entrar en la història del municipi amb una narració in situ que, a més, té un component de recreació històrica. El recorregut és guiat per un expert vestit amb l’uniforme de soldat republicà, bàndol que va construir la fortificació, fet que dona un valor afegit a l’activitat.

El responsable d’aquestes visites i tècnic de Cultura, Dani Boquera, assenyala que amb aquesta ambientació la visita es fa més completa. «Explico que no és una indumentària qualsevol. A la gent li interessa, porto la insígnia i narro la construcció del búnquer. Veure’m caracteritzat sorprèn molt, sobretot als nens que fan moltes preguntes. Tot ajuda una mica a fer l’activitat més completa», indica.

En aquest sentit, el tècnic destaca el valor de l’activitat per donar a conèixer més a fons el conflicte, que va traspassar fronteres. «A partir d’un fet local parlem d’una història que va ser molt rellevant, també a escala internacional, van venir molts soldats de fora. Va ser un preàmbul del que vindria després, la II Guerra Mundial. És la història del municipi en la història de la humanitat. És important que la gent conegui la Guerra Civil, n’hi ha que no ho acaben de saber o no ho coneixen del tot».

Visita inaugural

El dissabte passat l’Ametlla de Mar va inaugurar el cicle de visites amb una activitat especial. A les deu del matí va començar la primera de les rutes d’enguany amb una conferència, expositors i un recorregut amb attrezzo guiat per diverses persones experimentades en el món de la recreació històrica del grup Recreació i Patrimoni Junts per endinsar els assistents dintre de la història.

«Com a fet excepcional vam portar un recreador vestit d’enginyer militar que explicava la construcció de les fortificacions i una noia que anava de miliciana de la cultura, que eren aquelles dones que ensenyaven als soldats a llegir i escriure. La gent va quedar molt contenta, molts sabien de les fortificacions, però no s’ho imaginaven així. Enguany les visites, com que no tindrem limitació, tindran molt d’èxit», valora Boquera.

Unes 50 persones van assistir en aquesta primera visita que, com a novetat respecte a l’any passat, augmenta les seves places per a les visites, però manté la inscripció, que s’ha de realitzar prèviament a l’oficina de turisme.

Comentarios
Multimedia Diari