La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha iniciat un treball de seguiment limnològic dels efectes de la sequera i la gestió associada de l’aigua al tram final del riu Ebre, que es desenvolupa amb la col·laboració de la Universitat de Lleida amb un pressupost de 18.145 euros. El termini de finalització de l’estudi està previst per a desembre de 2023.
L’objectiu és fer una recerca acurada de l’estat del riu, que permetrà fer un millor diagnòstic de les conseqüències de la sequera en aquest tram, que des del passat mes de maig es troba oficialment en emergència per falta de reserves.
Segons la nomenclatura oficial, la unitat territorial del Baix Ebre (UTE Bajo Ebro) es troba en aquests moments en situació de sequera prolongada i emergència per escassetat, segons els indicadors del Pla Especial de Sequeres de la CHE, que inclou, entre les seves mesures a adoptar, la vigilància especial de les condicions ambientals del delta de l’Ebre.
Per a això, es realitzaran preses de mostres des dels següents set ponts sobre el riu Ebre: Riba-roja d’Ebre, pont d’Ascó, pont de Móra d’Ebre, pont de Benifallet, Tortosa (Pont Roig), pont d’Amposta i pont Lo Passador entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja.
S’està realitzant una anàlisi in situ i es prenen també mostres d’aigua per a analitzar en laboratori. Els paràmetres i variables a analitzar són: temperatura, oxigen dissolt, conductivitat elèctrica, pH, terbolesa, alcalinitat, amoni, nitrits, nitrats, nitrogen, fosfats, fòsfor, matèria orgànica, amoníac, fitoplàncton eucariota i cianobacteries.
La informació obtinguda es complementarà amb les dades de les xarxes de punts de control automàtic de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre: Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) i Sistema Automàtic de Qualitat de les Aigües (SAICA), i també amb les xarxes de control de l’estat de les masses d’aigua que operen en la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
Aquest projecte respon als eixos de gestió de la CHE «per un Ebre Sostenible», en concret, al seu eix 3: aconseguir el bon estat de les masses d’aigua, amb mesures per a disposar d’un mitjà hídric i dels seus ecosistemes associats amb condicions ambientals cada vegada millors, segons ha informat la Confederació.
Segons les dades de la CHE, el pantà de Mequinensa, que regula el tram final de l’Ebre, continua recuperant reserves i actualment es troba per sobre del 35 per cent de la capacitat, dos punts més que la setmana passada. El riu Ebre al seu pas per Tortosa compta amb un cabal de 81 metres cúbics per segon.