Europa premia la Via Verda de la Terra Alta per la seua accessibilitat

L'itinerari natural ebrenc, impulsat pel Consell Comarcal de la Terra Alta, és guardonat a Brussel·les per tindre trams adaptats per a persones invidents o amb disminució física

19 mayo 2017 21:30 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Via Verda de la Terra Alta ha rebut el Premi Europeu de Vies Verdes de l’Associació Europea de Vies Verdes per adaptar i fer accessible aquest itinerari natural a tothom.

Aquest premi es porta a terme cada any amb l’objectiu de promoure les bones pràctiques i per donar suport a la posada en marxa d’iniciatives exemplars i reproduïbles a tot Europa. El jurat ha valorat especialment que la via de la Terra Alta sigue l’única de l’Estat que té un tram adaptat de 5 quilòmetres per a tota mena de persones, amb baranes, un paviment tàctil especial i diferents senyals d’indicació.

El diploma el va rebre el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, en el decurs d’un acte organitzat el divendres passat al vespre a Brussel·les per l’Associació Europea de Vies Verdes, amb la col·laboració de l’entitat Vies Verdes de la Regió de Valònia.

«Competíem amb setze països de tot el món, molts dels quals tenen condicionades les seues Vies Verdes des de fa 20 anys», explica al Diari el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz. «Així doncs que hagin posat en valor la faena que fem des de la Terra Alta és un gran reconeixement».

El tram adaptat de la Via Verda de la Terra Alta és el que va des de l’estació de Bot fins al santuari de la Fontcalda. Aquest recorregut es troba delimitat per la part dreta en direcció a la Fontcalda per vorades de 12 cm d’alçada i també compta amb la instal·lació de baranes de protecció en els trams considerats perillosos. Als túnels, disposa de paviment tàctil de botons i les zones de descans estan indicades amb paviment de pedra natural.

En referència als senyals orientatius, s’han instal·lat tres a les estacions de Bot i de Prat de Comte, i a l’altura de la Fontcalda. També hi ha altres tres senyals direccionals, situats en els accessos a la Via Verda, que indiquen la direcció que caldrà seguir dins del tram adaptat. A més, es compta amb un senyal a l’entrada de cada túnel que indica la seua distància i sis senyals d’informació de llocs d’interès de la Via Verda. Finalment, hi ha instal·lat un senyal a cada àrea de lleure, que es localitzen mitjançant un relleu situat a la vorada.

L’accessibilitat de la via s’ha detallat en l’edició de material gràfic promocional, també disponible en llenguatge braille. De fet, organismes com ONCE i PREDIF ja han programat visites.

«A més, des de fa set anys que disposem de bicicletes adaptades», puntualitza Luz. Des d’aquest estiu l’empresa Montsport és l’encarregada de gestionar l’ús de les tres bicicletes adaptades de què disposa el Consell Comarcal de la Terra Alta, dos de manuals i un tricicle adaptat, per facilitar l’accés a la Via Verda a persones amb disminució física.

L’itinerari natural ebrenc és un dels grans atractius de la comarca i anualment hi passen 45.000 usuaris.

Comentarios
Multimedia Diari