Ferran Bel, un alcalde que ha manat

Bel ha estat un alcalde molt proper al batec diari de la ciutat, però ha rebut crítiques pel seu tarannà presidencialista de governar l’Ajuntament

08 febrero 2018 16:26 | Actualizado a 08 febrero 2018 16:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Després d’exercir quatre anys com a cap de l’oposició a l’Ajuntament de Tortosa, en els quals va enfortir la seva figura de gestor polític al capdavant del Consell Comarcal del Baix Ebre, Bel va assolir l’alcaldia de la ciutat a les eleccions de 2007. Nascut l’any 1965 a la ciutat, l’economista i assessor d’empreses es convertia en el quart alcalde de la democràcia gràcies a un pacte de govern segellat amb Esquerra Republicana. 

Bel havia derrotat el seu gran rival polític, el socialista Joan Sabaté, alcalde els vuit anys anteriors, i iniciava el que seria una llarga carrera com a alcalde.

En dues ocasions ha necessitat el concurs dels republicans per formar govern, del 2007 al 2011, i del 2015 fins ara, i només en un mandat, de 2011 a 2015, va governar amb majoria absoluta. Sempre, però, ha mantingut el mateix tarannà al capdavant de l’alcaldia. 

Bel ha estat un alcalde omnipresent a la ciutat, amb contacte permanent amb les entitats, que ha assistit al major nombre d’actes possible que es feien a Tortosa. Aquest coneixement profund de la ciutat, conreat setmana a setmana, l’ha ajudat a poder mantenir una bossa majoritària de votants al llarg dels anys. En canvi, en l’àmbit de la política municipal, Bel no ha deixat de rebre crítiques de l’oposició pel seu estil de govern, que han definit en algunes ocasions de ‘presidencialista’ i en altres d’autoritari. 

Bel no s’ha arronsat davant aquestes crítiques i ha defensat sempre la seva manera de fer política, motiu pel qual no han estat poques les polèmiques a la ciutat en aquests anys. De fet, ha exercit un fort control sobre la gestió política del municipi, assumint un paper principal, per exemple, davant els mitjans de comunicació. Poques vegades s’han celebrat rodes de premsa en aquests quasi onze anys sense la presència de l’alcalde Bel.

La seva influència no s’ha cenyit a la ciutat sinó que ha estat, i continua sent, un actor principal de la política de les Terres de l’Ebre. Bel ha participat d’una manera o d’una altra en la discussió dels grans temes del territori, enfortint així la capitalitat de Tortosa dins el conjunt de les Terres de l’Ebre.

En l’àmbit polític, l’arribada al Govern de la Generalitat del seu partit, CiU, va reforçar Bel encara més com a representant territorial del partit del Govern. De la mateixa manera que el seu partit, ara el PDeCAT, s’ha apropat progressivament a les tesis sobiranistes fins a defensar la independència de Catalunya i el procés polític engegat en l’última legislatura pel Govern de Carles Puigdemont.

Bel, doncs, ha mantingut al llarg dels seus mandats un accentuat perfil polític. Un perfil enfortit amb la seva designació com a senador de CiU en l’anterior mandat i, actualment, com a diputat al Congrés.  

L’alcalde també s’ha sentit molt còmode en l’àmbit de les polítiques econòmiques, fruit del seu coneixement professional. Així, la millora de la situació de les finances de l‘Ajuntament ha estat una de les seves prioritats.

Comentarios
Multimedia Diari