Flix reclama un pla global per a descontaminar els terrenys d'Ercros

L'Agència de Residus de Catalunya preveu tenir el pla de descontaminació del sòl durant el primer semestre del 2017

19 mayo 2017 17:37 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Flix reclama un «pla de remei global» a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per a la descontaminació dels terrenys de la planta de la química Ercros, d’unes 40 hectàrees.

La petició es va fer explícita ahir a la comissió de Medi Ambient del Parlament de Catalunya, en la que van prendre part l’alcalde del municipi, Marc Mur, i diversos científics i experts independents, a més del director general de l’ARC, Josep Maria Tost.

L’alcalde de Flix va titllar la situació com el «principal problema mediambiental a Catalunya» basant-se que els nivells de contaminació a la zona «són 200 vegades superiors a l’habitual» i, «tot i així, el recinte està qualificat amb un risc d’ús acceptable per treballar».

Mur considera l’actuació de l’ARC «permissiva» amb Ercros i li demana ser més «exigents» amb les directrius que ha de seguir per regular la seva activitat.

L’alcalde va explicar que al municipi s’arriba «als nivells més baixos marcats per la normativa europea», situació que condueix a «no trobar una solució al problema» i per la qual va demanar «estudis més curosos» duts a terme per organismes independents i no a partir de les xifres cedides per la mateixa empresa afectada.

L’alcalde va finalitzar la seva compareixença exposant que el poble de Flix vol ser «exemple de recuperació mediambiental» i va instar l’organisme de l’administració catalana a contribuir per fer-ho possible, a més de reiterar en repetides ocasions que «discrepen» dels mètodes de l’ARC.

De la seva banda, el director general de l’ARC, Josep Maria Tost, va recalcar que el model de gestió de residus català és «referent» a escala global i que el seu objectiu és mostrar «respecte amb el medi ambient».

Tost va detallar tres accions clau: l’avaluació de la documentació de l’empresa com a garantia del procés, la comissió de seguiment sobre el procés, i abordar el problema des de la nova llei de residus.

Aquest marc normatiu estableix que si l’empresa es ven, el terreny continuarà sent de la seva titularitat davant de la llei per «fer-se responsable de les conseqüències de la contaminació».

El responsable de l’Agència de Residus de Catalunya també es va comprometre a tenir un pla de descontaminació del sòl durant el primer semestre del 2017.

L’alcalde de Flix confia que aquesta compareixença d’ahir a la tarda sigui determinant perquè la descontaminació es faci en un «termini prudencial de temps», sempre «sufragada per Ercros», i amb l’objectiu que els terrenys «estiguin en perfectes condicions per acollir qualsevol nova activitat econòmica o industrial».

«Qualsevol altra cosa és tancar el tema en fals i desaprofitar l’ocasió que se’ns presenta», va defensar Marc Mur.

Comentarios
Multimedia Diari