El delta de l’Ebre fa un nou crit de socors davant la regressió de la costa

Una acció a la platja del Trabucador denuncia l’estat dels espais de la zona i demana més mesures per protegir-lo

27 marzo 2022 11:56 | Actualizado a 28 marzo 2022 09:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre (MOLDE) va organitzar ahir diumenge al matí un acte reivindicatiu per denunciar la situació del Delta, la inacció política i per demanar mesures per a la seva conservació. Amb aquest objectiu, l’associació va convidar els habitants del territori a participar en una fotografia àrea a la platja del Trabucador, on els assistents apareixen configurant les lletres SOS i proclamar que «el Delta diu prou».

La data per a aquesta nova alerta no ha estat casual. L’acció s’ha celebrat poc després que es complissin dos anys del temporal Glòria, que va afectar greument el delta i que va ser un punt d’inflexió, i coincidint amb el temporal Cèlia, del qual el territori es troba sota els efectes actualment. Des del MOLDE, denuncien que les institucions competents no estan complint amb les mesures de protecció que van prometre i reclamen als Governs espanyol i català que les apliquin. Així, els assistents a l’acte del Trabucador van enviar un missatge de socors a gran escala amb l’objectiu que l’enregistrament pres amb dron es viralitzi i demanar la implementació del Pla Delta de la Taula de Consens que proposa mesures a curt i llarg termini per mitigar els efectes de la regressió.

«Ens estem ofegant amb cada temporal» denuncia Josep Camisón, president del MOLDE, indicant que la missió de l’associació i les seves accions és donar suport a aquest pla i a les accions que suggereix per salvaguardar la morfologia del Delta com el dragatge de sorra. «Per mitigar els efectes del canvi climàtic, que és el que marca la pauta dels temporals, necessitem accions a curt termini basades en moviment de sorres de quilòmetre zero per salvaguardar llocs com la platja de l’Arenal, la de la Marquesa, l’illa de Buda, el Trabucador o la punta del Fangar. Ens emmirallem en el que s’està aplicant en altres zones com els Països Baixos i que està funcionant».

L’acte ha comptat amb els parlaments de representants de diverses entitats com Unió de Pagesos o la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre que han denunciat l’estat del Delta, el MOLDE, que ha exigit «ajuda, protecció, empatia i sobretot respecte» i amb l’actuació musical de la cantautora tortosina Montse Castellà. El periodista Xavier Grasset, qui ha compartit els seus records d’infància al Delta, ha estat l’encarregat de llegir el manifest en el qual s’han adherit més de cent cinquanta empreses del territori durant l’última setmana.

Per la seva banda, els alcaldes que conformen la Taula de Consens també han estat partícips de l’acció. Josep Caparrós, alcalde la Ràpita, subratlla que l’objectiu és «salvaguardar la morfologia d’aquest territori, que és casa nostra i que volem que sigui la casa dels nostres fills. Fem este crit perquè tothom reaccioni i que l’administració actuï i implementi de manera immediata i decidida aquelles accions necessàries».

El president del MOLDE explica que l’acció reivindicativa s’ha pogut planificar gràcies a un programa informàtic, que amb el càlcul de la capacitat de persones per espai, estima una presència d’unes 2.000 persones a l’acte. Camisón valora molt positivament l’acte, tot celebrant que «ha complert amb escreix les expectatives. Hem vist també unió entre els alcaldes de la Taula de Consens amb l’ànim de posar primer el territori per damunt de tot. L’acte ha anat molt bé i això ens encoratja a fer-ne més i a continuar lluitant».

La lluita pel Delta

L’associació va nàixer un any després del Glòria, segons explica Camisón, arran de veure com la classe política s’havia compromès a fer moltes coses, però seguia tot igual. «Vam alçar la veu i ens vam constituir com a moviment per reclamar mesures urgents i no haver de ser els primers refugiats climàtics», declara el president, afegint que «no hem parat de picar pedra i cada vegada es va sumant més gent a la causa. Això ens anima a continuar amb respecte cap als nostres avantpassats que ens van transmetre el llegat que avui tenim i ens encoratja a mobilitzar-nos per demanar a les administracions que s’apliquin solucions per fer una cosa que haurà de ser per llei. No defallirem fins que hàgim complert el nostre objectiu».

La d’ahir era la segona acció reivindicativa que l’associació organitzava després de la cadena humana que va tenir lloc el setembre de l’any passat a l’Ampolla, on també es demanava la protecció dels espais naturals del delta de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari