Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Impuls al port fluvial de Deltebre amb la nova llotja i la futura ampliació d’amarratges

La Confraria de Pescadors Sant Joan ja té la concessió administrativa del nou edifici, que era una demanda històrica des que es va construir el port l’any 2003, i ja està fent el trasllat

18 marzo 2023 18:37 | Actualizado a 19 marzo 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El port de Deltebre, l’únic fluvial de Catalunya on hi conviu l’activitat pesquera i la nàutica, inicia una nova etapa amb la propera obertura de la llotja de la Confraria de Pescadors, en espera de l’ampliació de la infraestructura que contempla el pla especial del port aprovat el passat mes de desembre.

La Confraria de Pescadors Sant Joan ja té la concessió administrativa per explotar i gestionar la nova llotja, construïda per Ports de la Generalitat amb una inversió de vora un milió milions. L’edifici disposa d’una sala de subhastes amb grades, una zona per preparar el peix, oficines, un espai destinat a bar-restaurant i un circuit per als visitants, amb plaques solars a la coberta per al seu autoconsum energètic.

Els pescadors estan ara equipant la instal·lació (mobiliari, cinta transportadora de les caixes de peix per fer la subhasta, pantalla de venda electrònica, seients per als compradors..), amb l’objectiu de traslladar-s’hi la primera setmana de maig. Pel que fa al restaurant, s’ha fet la concessió a una empresa de restauració local, que preveu obrir també abans de la temporada d’estiu.

Segons detalla el secretari de la Confraria, Pascual Chacón, la llotja, a més de millorar molt el dia a dia dels pescadors (ara s’han de traslladar 8 quilòmetres des de Riumar al nucli urbà de Deltebre per a fer la subhasta del peix), suposarà un nou atractiu turístic per al municipi. «Estudiem fer recorreguts, juntament amb d’altres actius locals. I el restaurant també serà tot un reclam, situat prop de la desembocadura de l’Ebre i amb vistes als quatre punts cardinals», afirma.

L’Ajuntament de Deltebre ha insistit molt a la Generalitat per aconseguir aquesta millora per al port i també per a l’aprovació del pla especial que ha de permetre ampliar-lo, un procés que s’ha allargat set anys, segons explica al Diari l’alcalde, Lluís Soler. «L’ampliació és una prioritat», detalla. Ara hi ha 150 amarratges esportius i una llista d’espera de cent. També la dàrsena pesquera ha quedat petita per a les 22 embarcacions actuals i requereix més espai. I és que segons expliquen des de la Confraria, si en d’altres ports l’activitat va al baixa, a Deltebre passa tot el contrari. «Són barques d’arts menors, sense tantes restriccions, i el nostre port està molt prop de la plataforma pesquera, fet que redueix el consum de combustible».

Pescadors i Club Nàutic insisteixen en un pas estable i senyalitzat per la desembocadura

El pla especial contempla una ampliació per donar cabuda a 358 embarcacions. Ara s’ha de redactar el projecte executiu d’urbanització i abans de l’estiu s’haurà de definir amb Ports quin serà el model, amb promotor públic o privat en concessió, explica Soler.

El president del Club Nàutic, Josep Maria Sapiña, detalla que l’activitat és creixent, amb molta presència d’embarcacions de pesca esportiva, però també cada vegada més d’esquí nàutic.

Un dels impediments que es troben tant els pescadors com els propietaris d’embarcacions de lleure és el pas per la desembocadura, per sortir a la mar i tornar després al riu. Així, tant des de la Confraria com des del Club Nàutic es reclama un manteniment i dragatge regular de la desembocadura per permetre un canal de pas senyalitzat, com la Generalitat ja fa al riu Ebre entre Amposta i Ascó, senyala Chacón. I és que la desembocadura és molt canviant. Fa dos setmanes els pescadors es trobaven en dificultats de pas per les barres d’arena, però un petit temporal fa uns dies ha obert ara un canal de dos metres. «El dragatge que es necessita no té molt d’impacte, seria un simple manteniment i senyalització per a una navegació segura», afirma Sapiña. «Hem reclamat a la Generalitat que ho inclogue en el marc de les actuacions previstes en l’Estratègia Delta», afirma Soler.

Comentarios
Multimedia Diari