El pla hidrològic de la conca de l’Ebre (PHE) estableix per llei tant un cabal ecològic per al riu Ebre, com per al Delta a través dels canals de regadiu. El del tram final del riu (d’un mínim de 80 metres cúbics per segon a l’estiu) ja es compleix però el dels canals del Delta (de 20 m3/s diversos mesos a l’any) està en entredit davant les restriccions de regadiu decretades per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per la sequera, i que comprometen enguany el conreu de l’arròs.
Així, la Generalitat insta la CHE a què compleixi la llei i garanteixi aquests 20 m3/s, que arriben al Delta a través dels canals, passen als arrossars i després, a través dels desguassos, fan cap a les llacunes i les badies, amb l’objectiu de mantenir tot l’ecosistema.
La carta enviada per la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, a la ministra de Transició Ecològica Teresa Ribera, que ja va avançar el Diari, remarca que garantir aquest cabal ha de ser una prioritat amb l’objectiu de preservar els hàbitats i les espècies protegides que formen part d’espais protegits de la Xarxa Natura 2000. «Considerem de summa importància i ajustat a norma que es garanteixi la dotació necessària per respectar aquests cabals ambientals fins i tot en situació de sequera prolongada, tal com s’estableix en la normativa vigent referent als espais protegits», s’afirma a la missiva.
Fa només dos mesos, les dues comunitats de regants del delta de l’Ebre tenien la informació que podrien dur a terme la campanya amb normalitat, amb la qual cosa tots els arrossaires van preparar els camps.
Però fa 15 dies la CHE traslladà que, finalment, té un cabal estimat per a la campanya al Delta de 240 hectòmetres cúbics, el que suposa només 45 dies de regadiu. Per allargar la campanya, es va proposar un 50 per cent de restricció i així arribar als tres mesos. Però el conreu de l’arròs necessita quatre mesos d’aigua (fins a finals d’agost) i aquesta no està garantida a partir del 31 de juliol.
Amb tot, els pagesos estan tirant endavant. «Ens consta que, a excepció d’alguna parcel·la, pràcticament el cent per cent dels camps s’han sembrat o se sembraran en els propers dies», explica el director dels serveis territorials d’Acció Climàtica a l’Ebre, Jesús Gómez.
Les comunitats treballen per fer arribar l’aigua a tots els camps, mentre que des del Govern «ens vam posar a treballar perquè el Delta tingue els cabals ecològics necessaris garantits», explica Gómez.
De moment està arribant aquesta quantitat d’aigua al Delta, però es vol garantir que sigui també així a l’estiu i fins al mes de desembre. «El Delta necessita vuit mesos d’aigua, no tres», remarca.
Gestió de l’aigua dolça
De forma paral·lela, la Generalitat treballa en el Pla integral de gestió de l’aigua dolça del delta de l’Ebre (PIGADE), considerant que el cultiu de l’arròs és un element clau per mantenir l’equilibri mediambiental de la zona. Entre altres, planteja actuacions per facilitar les connexions entre els camps d’arròs i les basses ara que l’escenari de sequera sobre el que es treballava s’ha avançat.
També permetrà coordinar la gestió del recurs entre tots els agents socioeconòmics implicats. La setmana que ve ja s’han convocat les primeres taules de seguiment, tant al marge dret com a l’esquerre.
Conreus de secà endavant i escassedat en dos petits pantans
Des de la delegació del Govern s’ha fet també un balanç de les afectacions de la sequera al conjunt de les Terres de l’Ebre. Pel que fa als conreus de secà, de moment la pluviometria és només una mica inferior a la mitjana de l’època i no es preveuen afectacions importants. En el cas de l’olivera, a més, està tenint un bona floració, després de la baixa producció del passat any. «Si el mes de maig i juny acompanyem pluviomètricament, esperem que les produccions de secà de les Terres de l’Ebre puguin tirar endavant», assegura Gómez.
Pel que fa als regadius, hi ha dos pantans sense aigua: la_Palma d’Ebre i els Guiamets, el que tindrà afectacions en les finques d’olivera de regadiu i en alguns fruiters.
La resta de regadius de les Terres de l’Ebre estan funcionant i des del Govern no es té coneixement de més restriccions.
Interconnexió de xarxes descartada
Per altra banda, el delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, ha afirmat que en l’actual context de sequera, l’executiu català té clar com treballar i descarta la interconnexió de xarxes entre l’Ebre i les conques internes, que s’havia plantejat anys enrere.