Intensifiquen la lluita contra la «massificació» de parcs eòlics

La DO Terra Alta i les empreses s’uneixen contra els tres futurs parcs que es volen instal·lar al territori. Manifesten que atempten contra una comarca construïda sobre la preservació pel paisatge i l’aposta pel turisme sostenible

14 mayo 2018 09:14 | Actualizado a 18 mayo 2018 11:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després que la Generalitat aprovés les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) per a l’energia eòlica a Catalunya, de les set aprovades només una es vol fer realitat: la ZDP VII de la Terra Alta amb tres nous parcs de 30 MW cada un i amb 30 aerogeneradors en total entre els municipis de Vilalba, Batea i la Pobla de Massaluca. Davant d’això, l’estiu passat, la DO Terra Alta (que representa cellers i pagesos) va elaborar un manifest, al qual s’han sumat moltes empreses, contra la massificació eòlica i en defensa del paisatge. 

«Aquesta zona d’altiplans és molt important per a la Terra Alta pel que fa a paisatge i zona de vinyes», explica el president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí. «Hem presentat al·legacions i ara s’hauran d’estudiar». De moment, però, no hi ha hagut novetats.

Arrufí exposa una xifra molt preocupant: «Actualment a la Terra Alta hi ha instal·lat i en funcionament menys del 50% de l’energia eòlica aprovada i que en un futur es pot instal·lar al nostre territori. Ens falten més del doble dels molins per instal·lar al territori i això no es pot permetre. Ja som prou solidaris en l’aportació que fem d’energia renovable al país. Ja n’hi ha prou».

Defensa del territori
«La Terra Alta s’ha mostrat fins ara solidària en el desenvolupament energètic del país», expressen en el manifest. «És per això que les empreses de la comarca vivim amb perplexitat que l’única ZDP que es vol fer realitat sigui la de la Terra Alta, mentre que les altres no es tramiten pel ‘no interès dels promotors dels projectes’. Amb aquesta aprovació ‘silenciosa’, ens trobem davant un perill real pel futur de les nostres empreses i del nostre territori en general», exposen.

Els cellers i les empreses del territori recorden que la Terra Alta justament es troba ara en un moment d’expansió. Un exemple de creixement i reconeixement fou el Concurs Internancional de Garnatxes del Món, que es va celebrar a la comarca el mes d’abril passat.

El paisatge, el gran valor
I és que en xifres es tracta de gairebé 6.000 hectàrees de vinya a la comarca, amb 1.255 viticultors que produeixen 44 milions de quilograms de raïm, 52 cellers dels quals 42 són embotelladors d’uns 7 milions d’ampolles de vi, a més de 6.200 hectàrees d’olivera amb 2,3 milions de quilos d’olives i 17 empreses comercialitzadores que elaboren 450 tones d’oli certificat DOP. S’afegeixen també les empreses que es dediquen al turisme sostenible i paisatgístic de la comarca.

La DO demana, així, que les administracions locals (Consell Comarcal i ajuntaments) defensen els interessos reals del seu territori i de les seues empreses, i que les administracions supracomarcals (Diputació de Tarragona i Generalitat de Catalunya) retiren les autoritzacions a les empreses promotores dels projectes eòlics anunciats i declaren aquests i els futurs parcs eòlics a la Terra Alta com a no viables territorialment.

La «massificació eòlica», conlou, atempta contra un sector que es construeix sobre la preservació i respecte pel paisatge i l’aposta pel turisme sostenible.

Comentarios
Multimedia Diari