Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  L’Ajuntament de Tortosa exercirà com a acusació particular al cas Efial

  L’objectiu és rescabalar 1.050.130 euros de les presumptes contractacions irregulars que la consultora va fer a la ciutat

  26 febrero 2024 19:12 | Actualizado a 26 febrero 2024 19:12
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  L’Audiència Nacional ha enviat una providència a l’Ajuntament de Tortosa per comunicar que accepta que es persone com a acusació particular en el cas de corrupció Efial. L’objectiu de l’Ajuntament és rescabalar 1.050.130 euros de les presumptes contractacions irregulars que la consultora va fer a la ciutat.

  Concretament, l’Ajuntament estudia acusar Antoni Martos, responsable d’Efial i única persona processada vinculada a la trama de Tortosa, per un delicte de prevaricació administrativa continuada de l’article 404 del Codi Penal i delicte continuat de frau en la contractació pública de l’article 435 del Codi Penal. L’Ajuntament li reclamarà una indemnització d’1.055.130 euros com a responsabilitat civil, o la quantitat que resulte de la prova que es practique al judici.

  El ple de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar el passat mes de juliol personar-se en el cas Efial i és ara que l’Audiència Nacional ho ha confirmat. L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha lamentat que «l’anterior govern de Junts per Tortosa no es personés durant la investigació, fet que hauria permès conèixer més detalls i ampliar el nombre d’investigats».

  Un dels contractes fraudulents seria el de serveis per a l’execució dels treballs d’assistència econòmica-financera, comptable i tributària a l’execució d’actuacions urbanístiques d’iniciativa publicoprivada de GUMTSA. Un contracte adjudicat a Efial el 2008 per un import de 350.000 euros, en què s’haurien vulnerat les normes de contractació pública perquè GUMTSA no tenia el poder adjudicatari i perquè no es van garantir els principis de publicitat i lliure concurrència. En total seria més d’1 milió d’euros estafats a l’Ajuntament de Tortosa entre 2008 i 2016.

  Entre els testimonis citats per la Fiscalia hi ha la presidenta de GUMTSA d’aquell moment i regidora d’Urbanisme, l’actual portaveu de Junts Meritxell Roigé.

  Per la seua banda, Roigé ha recordat que després de 8 anys d’investigació no hi ha cap persona investigada de l’Ajuntament de Tortosa respecte el cas Efial, com sí que ha passat a altres ajuntaments.

  Roigé ha reiterat que Efial va gestionar molts contractes i projectes a Tortosa, on comptava amb personal de la mateixa empresa treballant a l’Ajuntament. Entre altres, es van fer tots els contractes de la Llei de Barris o dels Portals de Ciutat.

  Comentarios
  Multimedia Diari