Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    L’enigmàtica vida dels avantpassats ibers

    Festival iber. Alcanar ha celebrat aquest cap de setmana Tyrika, un festival amb tallers, rutes i recreacions per reivindicar i apropar la cultura i el llegat de l’època

    02 octubre 2022 21:31 | Actualizado a 03 octubre 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Fa dos mil anys els ibers eren ben presents a l’Ebre. El seu llegat, especialment l’arquitectònic, continua sent testimoni de la seva història en municipis com Alcanar, Amposta, Vinebre, Benifallet, Vinebre, Tivissa o Gandesa, però encara queden aspectes de la vida quotidiana dels ibers que ens són desconeguts, com per exemple l’escriptura, que enguany ha estat l’eix principal del 22è Cap de Setmana Ibèric.

    La xarxa de programació entre diversos municipis que van ser emplaçaments ibers, impulsada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, s’ha celebrat aquest cap de setmana amb visites guiades a càrrec dels equips de recerca arqueològica i altres activitats com tallers, xarrades o teatralitzacions.

    A les nostres comarques, els municipis de Tivissa, Vinebre i Gandesa han format part de la programació d’aquests dies. Alcanar també ha participat amb l’organització del Festival Tyrika, que enguany s’ha complementat amb Les Nits de Tyrika, una proposta de concerts musicals on es fusionen la música electrònica i d’avantguarda amb la cultura ibèrica, unint l’ancestral amb la modernitat, aprofitant els nexes atemporals entre aquella civilització i la nostra i les influències de totes les cultures amb qui han entrat en contacte. D’aquesta manera, s’ha buscat també apropar la cultura de la primera edat del ferro, la seva llengua i la manera de viure, rituals i cerimònies.

    Pel que fa al Festival Tyrika, que enguany ha arribat a la cinquena edició, des del passat divendres fins ahir diumenge, ha permès als visitants viatjar d’una forma interactiva als orígens de la seva història i entendre una mica millor la vida en aquest període històric.

    Així, s’ha pogut visitar el poblat ibèric de la Moleta del Remei i el Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers i la Casa del Tibast, conferències sobre l’estat i novetats sobre les excavacions arqueològiques, animació a l’aire lliure o recreacions sobre zones com el campament militar o de fets històrics com el Pacte d’hospitium, que s’establia per assegurar hospitalitat, defensa i protecció entre persones i pobles.

    Tallers sobre l’escriptura

    Seguint la temàtica escollida per al cap de setmana, es van organitzar tallers per donar a conèixer l’origen de l’escriptura ibèrica amb tallers de tauletes de cera i altres suports i formes d’escriptura.

    Per a l’ocasió, la zona de la Moleta del Remei i les oliveres mil·lenàries es va ambientar amb demostracions i activitats participatives, on els visitants van endinsar-se en la vida ibera coneixent la forja durant l’època, com feien foc per percussió, el treball amb fibres manuals, com s’alimentaven, la creació d’utensilis amb fang o cistelleria i les arts bèl·liques del període històric i les seves tècniques i armes.

    Comentarios
    Multimedia Diari