Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    L’Escola La Mercè de Tortosa compleix 175 anys liderant projectes de convivència

    Ubicat al barri del Rastre i ric en diversitat entre els alumnes, és un dels centres públics més antics de tot Catalunya

    06 junio 2023 19:09 | Actualizado a 07 junio 2023 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    L’Escola La Mercè de Tortosa compleix enguany 175 anys d’història i ho fa liderant projectes de convivència i d’innovació pedagògica i posant en valor la principal riquesa de l’escola, la diversitat.

    Des de fa uns dies tota la comunitat educativa, alumnes, docents i famílies, porta celebrant diferents actes i activitats per commemorar aquesta destacada efemèride. «Vam començar fent pluja d’idees amb tota la comunitat, també exalumnes i exmestres, i vam portar a terme una comissió de treball del centre per dissenyar una setmana d’activitats», explica el cap d’estudis de l’Escola La Mercè, Josep Ferré. Així, s’ha fet una samarreta commemorativa, un emotiu vídeo Lid Dub per tota l’escola, exposicions de fotografies, caminades i sortides, obres de teatre... «També els alumnes de sisè van anar a la ràdio per explicar els diferents actes que hem preparat i s’han portat a terme visites guiades per a exalumnes i exmestres. Tenim un centre que sembla un museu, amb fotografies d’equips docents antics i les diferents etapes de l’escola». Fotografies moltes de les quals recollides a través de molts voluntaris i les xarxes socials.

    Tot i la falta de documentació, diverses fonts apunten que aquest escola situada al barri del Rastre de Tortosa és el centre públic més antic de Catalunya. Primer l’escola es va situar a un antic convent del carrer de la Mercè. En una segona etapa, el centre es va traslladar al carrer Montcada, on actualment està l’edifici de les delegacions. No va ser fins al 1987 que l’escola va ocupar l’actual emplaçament, al carrer Providència, després de moltes reivindicacions

    «És molt bonic que a una escola rica en diversitat l’alumnat actual haja posat en valor la història del centre. Seria bonic que la història del centre pose en valor la història actual. Si hem aglutinat emocions en 175 anys, nosaltres també volem formar part d’aquesta història, i que se’ns estime amb el mateix orgull», valora el director Carlos Blanch. «L’Escola La Mercè ha estat un referent i té un llegat enorme, que nosaltres recollim amb molta responsabilitat i orgull. Però l’escola i la societat i Tortosa han canviat. L’escola no pot anar darrera de l’evolució; l’escola ha de liderar l’evolució. Fa quatre anys vam fer una reflexió molt profunda sobre les necessitats que tenim, per fer una escola que done resposta i sigue per tothom», explica. Així, fa tres anys l’escola va portar a terme un nou projecte educatiu, obrint un procés participatiu amb tota la comunitat educativa i entitats que treballen amb el centre, per tal que fos capaç de posar en valor la principal riquesa de l’escola, la diversitat, i que fos capaç de fer-ho com una escola pública i que Tortosa se senti orgullosa d’ella. «Però fer-ho sobretot sense deixar ningú endarrera», emfatitza Blanch.

    Des de llavors ha liderat una sèrie de projectes d’innovació pedagògica i activitats paral·leles. Així, en l’àmbit de l’aprenentatge i la convivència, tot l’equip docent es va formar, i l’escola és, avui, centre referent de Catalunya en l’enfocament restauratiu global. També des de fa dos cursos el centre disposa de projectes d’inducció a nivell europeu, potenciant la formació entre professionals.

    El centre també és molt actiu en extraescolars, tots els xiquets en realitzen alguna, amb 10 equips de futbol (dos totalment femenins), bàsquet, handbol, judo, zumba, skateboard, expressió corporal i yoga, anglès i robòtica.

    Acte institucional

    Avui dimecres al matí tindrà lloc als Serveis Territorials d’Educació l’acte institucional, amb una xerrada de l’historiador i director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto. És un acte obert, expliquen des del centre, «a tot aquell que té un sentiment cap a l’escola». Després es portarà a terme la descoberta de la placa commemorativa dels 175 anys al hall del centre i es farà una nova visita guiada i representacions, a més d’una cursa de colors (de relleus, però amb xiquets de diferents edats i ètnies). També el dia 9 hi haurà un retrobament de diferents generacions d’exalumnes.

    Comentarios
    Multimedia Diari