Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Barnahus de les Terres de l’Ebre ja atén 25 casos d’abusos sexuals a menors

El nou servei d’atenció a infants i adolescents s’ha posat en marxa a Tortosa

05 abril 2024 17:12 | Actualizado a 05 abril 2024 17:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Barnahus de les Terres de l’Ebre, el servei d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos i violències sexuals, ja està en marxa atenent els primers 25 casos. Està ubicada en una antiga masia al barri de Ferreries de Tortosa, prop de Quatre Camins. Gestionada per Suara Cooperativa, la Barnahus ebrenca és la vuitena de les tretze que el Govern acabarà de desplegar enguany al país.

Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes, és un projecte del Govern de la Generalitat que implica diverses conselleries. La Barnahus és un model d’atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als infants. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones. A la Barnahus també hi ha un espai per a la revisió mèdica de les víctimes. La fa un equip pediàtric i un metge forense.

Els psicòlegs del servei també fan acompanyament terapèutic a la criatura i la família per ajudar a reparar tot allò que han patit i minimitzar les conseqüències traumàtiques que els ha ocasionat.

Com ha explicat Ester Cabanes, directora de la DGAIA l’objectiu també és que es pugui arribar a celebrar un judici i es pugui «acusar i castigar» a la persona responsable dels abusos sexuals.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha destacat que la casa de Tortosa ofereix un dels espais més acollidors i càlids de tota la xarxa, i confia que, com ha passat a Tarragona, el servei faci «aflorar» més casos. «La Barnahus és un model d’èxit. Ara a Catalunya hi ha la xarxa més extensa de Barnahus d’Europa», ha valorat.

També la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha recordat que les violències sexuals «són la forma de violència masclista més prevalent i més invisibilitzada que pateixen infants i adolescents».

Verge ha assenyalat que només el 10% de les violències sexuals es denuncien i que les xifres dels casos sobre els menors són «esfereïdores». Segons dades de Save the Children o del Consell d’Europa, una de cada quatre xiquetes i un de cada sis xiquets han patit violència sexual de persones del seu entorn més pròxim.

Comentarios
Multimedia Diari