Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    «La brossa marina la produïm a terra, no al mar»

    Els pescadors de la demarcació de Tarragona van recollir durant el 2023 fins a 26.778 litres de deixalles mentre treballaven

    21 marzo 2024 18:56 | Actualizado a 22 marzo 2024 09:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Durant l’any 2023, els pescadors catalans de les confraries de pescadors de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar un volum de més de 120 mil litres de deixalles, l’equivalent a 18 camions cisterna d’aigua. Aquesta xifra representa la retirada de 50.000 litres més d’escombraries, set camions cisterna més, respecte de l’any 2022. L’increment de residus recollit respon a un increment de participació. Els pescadors de la demarcació de Tarragona van recollir durant el 2023 fins a 26.778 litres de brossa marina mentre treballaven.

    La implicació dels pescadors en aquesta guerra contra el plàstic s’emmarca dins el programa Pesca Neta, una acció col·lectiva mitjançant la qual les confraries de pescadors catalanes, coordinades per les federacions territorials de confraries de pescadors i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, han organitzat un sistema de recollida de les deixalles marines que els pescadors es troben.

    El projecte incorpora embarcacions de totes les modalitats de pesca i permet fer visible el paper del pescador en la lluita contra el plàstic al mar. Per consolidar aquest sistema de recollida de deixalles marines, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destina a aquesta iniciativa un milió d’euros cada any, que es reparteix entre les federacions de confraries de pescadors catalanes que hi participen.

    A la demarcació de Tarragona hi ha una setantena d’embarcacions adherides. Però en realitat totes les embarcacions acaben recollint brossa durant la seua activitat.

    Pel que fa al tipus de brossa recollida, la que genera l’activitat humana com ara llaunes, ampolles, bidons de pintura, envasos de diferents tipus i tovalloletes higièniques, representa un 60% de les deixalles que han tret del mar els pescadors. Les barques d’arrossegament són les que més volum de deixalles marines pesquen accidentalment.

    «Es troben envasos, llaunes i moltes tovalloletes d’un sol ús, que realment són un problema per al medi i la fauna, a més de per al mateix sector pesquer, ja que els afecta les xarxes», detalla la subdirectora general de Pesca i Aqüicultura, Itziar Segarra, considerant que, amb tot, en els últims anys s’ha avançat com a societat respecte a la conscienciació. «Però tota la brossa marina la produïm a terra, no al mar. El mar comença a terra».

    El pescador de l’Ametlla de Mar Juanma Margalef explica que cada dia es recull brossa, sobretot després d’un temporal, que remou la mar. «Penso que el programa Pesca Neta ha ajudat a conscienciar. Però el problema està en la societat. Hem d’ensenyar-ho als xiquets i joves, cal conscienciar-los».

    Així mateix el president de la Confraria de l’Ametlla de Mar, Miquel Brull, apunta que ara s’està reflectint «una faena que en realitat ja fa molts anys que el pescador ja feia». Brull afegeix que «al mar no es llença res, ja que tot després es porta a terra», com les mateixes xarxes trencades, que es porten a un contenidor específic per poder ser reciclades.

    Els pescadors adherits a la campanya Pesca Neta empren una aplicació mòbil per registrar la brossa recollida. Al vaixell fan una fotografia de la brossa i després la caracteritzen en funció dels materials i pes. De normal recullen una mitjana de 10 o 12 kilos, més si hi ha hagut temporal.

    Comentarios
    Multimedia Diari