Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La C-12, de nou malmesa pel barranc de la Galera

Els aiguats del cap de setmana han provocat greus danys a la via, al punt que passa per sobre la riera que desemboca al riu Ebre

09 septiembre 2023 10:51 | Actualizado a 09 septiembre 2023 10:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cinc dies després del temporal que va assotar el Montsià, ahir continuaven les obres de reparació i les limitacions de trànsit en al tram de la carretera C-12 entre Amposta i Tortosa. Una situació recurrent i coneguda per usuaris i administracions quan les pluges intenses converteixen el barranc de la Galera en un riu. El pas d’un dels principals eixos viaris del territori sobre de la riera, pocs metres abans de desembocar a l’Ebre, transcorre tocant al viaducte del canal de la dreta. Una infraestructura construïda al segle XIX amb una molt limitada capacitat de desguàs i que la brossa de la barrancada col·lapsa fàcilment, inundant la via. Arran del nou episodi, Generalitat i regants volen estudiar solucions duradores per resoldre el problema.

La circulació per l’Eix de l’Ebre (C-12) entre Amposta i Tortosa va quedar tallada en aquest punt més de dos dies. Segons Trànsit, restaurar la carretera a l’estat anterior pot trigar encara algunes setmanes: en aquests moments, hi ha només un carril obert i es dona pas alternatiu amb semàfors en horari feiner. Les màquines segueixen treballant per reparar les estructures danyades i retirar les restes dels elements de seguretat viària malmesos, però sobretot les quantitats ingents de residus vegetals i de plàstics que s’hi acumulen.

Les precipitacions torrencials de diumenge van acabar fent créixer de forma extraordinària el barranc de la Galera i arrossegant cap a l’Ebre tot tipus de brossa: canyes, arbres o, fins i tot, pneumàtics de grans dimensions.

A pocs metres de desembocar al riu, tot aquest material quedava atrapat entre els calaixos del pont de la C-12 i els reduïts ulls del viaducte adjacent del canal de la dreta. Això va bloquejar el pas natural de l’aigua i va provocar que acabés impactant i saltant per sobre de la calçada, del mateix canal i de l’antiga carretera paral·lela (TV-3443a).

L’episodi no és en absolut desconegut. L’octubre de 2018 el col·lapse generat en aquest mateix punt per una altra forta barrancada va destrossar, rebentant per sota, el paviment del vial. Llavors, el Departament de Territori va invertir 200.000 euros per reconstruir el vial i l’escullera de protecció, però també instal·lant un calaix més gran amb una major capacitat de desguàs.

«Es repeteix tantes vegades que és com el conte de mai acabar», afirma el president de la Comunitat de Regants de la Dreta, Manel Ferré, qui reconeix rebre sovint queixes de veïns i usuaris al respecte. «El problema és que al ser -els ulls del viaducte del canal- petits es tapa amb les canyes i la brossa. Els manteniments del barrancs també és deficient i aquí s’ajunta tot», ha afegit.

La qüestió de la neteja del barranc va aixecar ja fa anys discrepàncies competencials entre la l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que té transferides competències en la matèria, i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), titular del domini públic. Arran d’una llevantada el setembre de 2021, l’ACA va efectuar una neteja i consolidació de la llera amb geotèxtil.

Però tampoc ha acabat donant el resultat esperat. «Aquells episodis que tenien una recurrència d’unes quantes dècades, amb pluges d’intensitat torrencial que feien agafar al barranc de la Galera cabals importantíssims, ara ens els trobem cada parell d’anys», ha apuntat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó. «Amb la configuració actual del barranc de la Galera, el canal i la C-12 el problema no està resolt», admet.

Tant el Govern com els regants coincideixen que ja és hora d’abandonar les solucions parcials per reparar puntualment els danys i escometre, definitivament, un projecte que permeti adaptar el pas de les infraestructures per sobre del barranc, facilitar la seva desembocadura sense grans obstacles fins al riu i evitar un problema que «tard o d’hora és tornarà a produir», segons Ferré.

Comentarios
Multimedia Diari