La coincidència de veda entre els ports ensorra els preus del peix a les Terres de l'Ebre

Un decret del Ministeri de Pesca ha encavalcat els períodes d´aturada i les embarcacions estan fent captures ingents de peix

19 mayo 2017 18:27 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La coincidència dels períodes de veda entre els ports del nord de les Terres de l’Ebre (l’Ametlla de Mar i l’Ampolla) i els del sud (Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar) han ensorrat els preus del peix, tot i les nombroses captures que estan realitzant les embarcacions.

L’encavalcament d’aquestes aturades biològiques (els ports del nord van fer-ho al maig i juny, i els del sud, al juny i juliol) ve determinat arran d’un decret d’enguany del Ministeri de Pesca. Però la coincidència de la tornada a la mar aquest agost de tots els ports ha fet que haja una gran quantitat de peix i que aquest haja perdut molt de valor.

«Després de la veda sempre s’agafa molt més peix tot i pescar menys hores», explica Miquel Brull, patró major de la Confraria de Pescadors Sant Pere de l’Ametlla de Mar. «Al juny vam tenir tota la flota amarrada i això no és bo perquè desproveeixes de peix fresc local els mercats. I amb la coincidència de tothom pescant ara a l’agost els preus estan per enterra».

Així, Brull explica per exemple que a l’abril entraven al port entre 1.200 i 1.400 caixes de peix. Ara, tot i anar menys hores a pescar expressament, entren unes 2.300.

«Les vedes funcionen molt bé si es fan correctament. Eren perfectes pel que fa a la recuperació de la mar i en l’aspecte socioeconòmic, per tothom. Han anat a canviar just una cosa que funcionava!», expressa el patró major.

El fet d’haver ocorregut aquesta situació durant el mes d’agost també ha agreujat les coses, ja que, tot i que semble que el turisme també haja de consumir peix, les zones d’interior de les Terres de l’Ebre i arreu precisament marxen de vacances i no en compren.

A més a més, Brull explica que «hem fet les vedes sense cobrar, a sobre».

Diferència enorme de preus

Així mateix veu el problema el secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita, Joan Balaguer. «La mesura ha repercutit directament en els preus, i el canvi ha perjudicat totes les pesques en general, no una de concreta», afirma.

Per exemple, el secretari indica l’evolució de la mitjana de preus a subhasta abans i després de la veda d’enguany. Si el lluç al maig del 2016 tenia un preu de 8,83 €/kg, ara costa 4,46. El mateix succeeix amb la galera: de 7,34 €/kg es passa a 3,21.

El mateix succeeix amb els valors de l’Ametlla de Mar. Si el rap costava 8,94 €/kg l’agost del 2015, ara en val 3,90. Una xifra igual de significativa és la del lluç: de 10,21 €/kg l’agost del 2015, es passa a 4,31 l’agost d’aquest any.

«Aquí el govern s’ha equivocat, esperem que l’any que ve es rectifique. No es pot llençar el peix a la mar perquè no hi haja preu. I tot i això pescant menys hores. No pot ser», conclou Miquel Brull.

Comentarios
Multimedia Diari