La Irreal, l’aixopluc dels que no es conformen

Nova llibreria a Tortosa. La jove emprenedora Júlia Albesa aixeca la reixa amb tot l’entusiasme i una acurada selecció personal de llibres d’extraordinària qualitat

12 septiembre 2021 06:10 | Actualizado a 12 septiembre 2021 06:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Júlia Albesa és la prova fefaent que els somnis, a vegades, es compleixen. Però amb els anys s’aprèn que no arriben màgicament per si sols, sinó que són el resultat d’una bona muntanya d’hores i esforços, sacrificis i lluita. Que els somnis fets realitat són, finalment, producte d’un mateix. Aliena als comentaris descoratjadors, («una llibreria? Un suïcidi»), Albesa ha deixat de costat la seua formació i professió de periodista per abraçar el que és la seua altra gran passió, la literatura. Clar que periodisme i literatura són germans de sang i els seus entusiastes seguidors conreen l’ofici més bell del món: el de contar històries.

«Feia temps que em rondava pel cap», explica Albesa, desimbolta i d’espurnejants ulls verds, admirablement jove. «Des de petita he llegit molt perquè a casa meua el meu pare ha llegit tota la vida i jo em posava al seu costat, imitant-lo. La lectura sempre m’ha apassionat. La literatura ens ajuda a entendre millor el món i a nosaltres mateixos».

L’empenta que necessitava perquè aquell projecte finalment tirés endavant va gestar-se justament el 23 d’abril, quan Albesa va ajudar la jove llibretera Helena Herranz de la llibreria La Romàntica, d’Amposta, a la parada de Sant Jordi. «Vaig estar mil hores recomanant llibres i atenent la gent i llavors vaig veure-ho clar, vaig veure que podia fer-ho».

Divendres passat a la tarda, Albesa va aixecar la reixa de la llibreria, anomenada La Irreal, amb tot l’entusiasme i una acurada selecció personal de llibres d’extraordinària qualitat. L’espai es troba situat al carrer Francesc Gimeno, a la vora del pont de l’Estat de Tortosa. «És una llibreria generalista, hi ha de tot. I també llibres infantils, que són els que més m’ha costat escollir. Alguns són autèntiques obres d’art». Albesa és amant dels clàssics, però sense deixar de banda la literatura actual contemporània i, per suposat, els autors ebrencs, que conviuen sense separacions amb els grans noms de la literatura universal. A més, uns prestatges ofereixen llibres de segona mà a tres euros, amb una bona tria de clàssics essencials. Però no convindria parlar solament de llibreria. La Irreal és més que això: un petit centre cultural on es faran presentacions i xerrades, cicles i exposicions d’art. L’espai compta, a més, amb un grapat de taules on prendre un cafè tot gaudint de la lectura. «Vull que siga una olla a pressió de la cultura de les Terres de l’Ebre, un cau cultural, i crear una petita comunitat. Sempre veia algunes llibreries de Barcelona com a llocs de recreativitat lectora, com a altaveu cultural, i vaig pensar que me’n penediria tota la vida si no ho portava aquí», expressa. En una de les parets ja s’hi exposen les obres de la jove artista Júlia Gamote, de Roquetes.

Avui Tortosa és culturalment encara més rica. La Irreal ja és ben real, i els lletraferits tenen un refugi, un altre racó on aixoplugar-se de la crua realitat, la dels que encara no han fet realitat els seus somnis.

Comentarios
Multimedia Diari