La jutgessa imputa 17 persones per prevaricació ambiental en el Castor

Són el president i els directius de l'empresa promotora Escal UGS, així com tècnics de l'Institut Geològic i Miner i càrrecs dels ministeris d'Indústria i Medi Ambient

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Jutjat d’Instrucció número 4 de Vinaròs ha obert ja la causa per suposades irregularitats en la tramitació de la concessió d’explotació del projecte Castor i ha imputat 17 persones per presumpta prevaricació mediambiental i contra el medi ambient i els recursos naturals, entre responsables de l’Institut Geològic i Miner, els Ministeris de Medi Ambient i Indústria i l’empresa promotora Escal UGS.

Segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), la jutgessa ha obert un procediment al voltant de la tramitació del magatzem de gas i les possibles responsabilitats penals pels més de mil sismes registrats a la zona el 2013, després de la denúncia interposada per Fiscalia.

En l’acte d’obertura de diligències la jutgessa explicà que el 31 de gener de 2006 l’empresa Escal UGS va sol·licitar la concessió d’explotació d’emmagatzematge subterrani de gas denominat Castor.

Abans de la concessió, la Direcció General de Política Energètica i Mines va sol·licitar un informe tècnic i científic a l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), en el qual no hi havia referència sobre l’existència de falles actives, la possibilitat que produïssin sismes, la necessitat de realitzar un estudi de perillositat sísmica i sobre com podia afectar el magatzem a la seguretat de les persones. Així, l’informe de 23 de gener de 2007, concloïa que «l’estructura Castor s’entén apta per a l’emmagatzematge de gas natural».

D’altra banda es fa referència a la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) favorable dictada per la Secretaria d’Estat de Canvi Climàtic el 23 d’octubre de 2009.

També recorda que una resolució del 7 de juny de 2010 de la Direcció general de Política Energètica i Mines atorgava a Escal UGS l’autorització administrativa i reconeixement de la utilitat pública de les instal·lacions i serveis necessaris per al projecte Castor.

Per la seva banda, a Escal UGS se li va requerir que inclogués en l’Estudi d’Impacte Ambiental una anàlisi sobre la «problemàtica suscitada» sobre el «risc de sismes».

Però Escal UGS «no només no aporta estudi algun, sinó que s’aparta de l’actuació responsable», al mateix temps que «sorprèn extraordinàriament» a la Fiscalia que l’Administració «acceptés aquesta observació sense instar el seu compliment».

Així, l’empresa es va disposar a iniciar la injecció del gas de coixí i «comencen a registrar-se els sismes cada vegada amb més freqüència» al setembre de 2013, com a conseqüència de la «sismicitat disparada» que es produeix «una vegada paralitzada la injecció», i que és una resposta «al canvi de condicions de les tensions d’algunes de les falles de l’entorn del magatzem».

Els imputats

A la vista dels fets exposats per la Fiscalia, el jutjat acorda incoar diligències per investigar els fets suposadament delictius. S’ordena així citar a declarar en qualitat d’imputats els responsables de l’informe de l’Institut Geològic i Miner del 23 de gener de 2007 i els responsables de la resolució del 7 de juny de 2010. En concret, la jutgessa cita a declarar el coordinador, Jesús Gómez de las Heras, que va arribar a estar imputat per elaborar un informe favorable al recreixement de la bassa d’Aznalcóllar que va ocasionar un greu vessament tòxic a Doñana l’any 1998; el director de Recursos Minerals i Geoambient, José A. Fernández Sánchez; el director de Geologia i Geofísica, L. Roberto Rodríguez Fernández; el director general, Pedro Calvo Sorando; i el director general de Política Energètica i de Mines del Ministeri d’Indústria, Jorge Sanz.

A més, la magistrada també imputa els mateixos delictes de prevaricació mediambiental i cita a declarar els responsables de la resolució amb data 7 de juny de 2010 que va atorgar a Escal UGS l’autorització administrativa del projecte, així com per la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA), un any i mig després que l’empresa hagués obtingut la concessió per explotar-lo del govern espanyol. En aquest cas, els imputats són l’aleshores conseller tècnic de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental, José Manuel Escanilla; el subdirector adjunt de la subdirecció general d’Avaluació Mediambiental, Miguel Aymerich; la directora general de Qualitat i Avaluació Ambiental, María Jesús Rodríguez; Antonio Hernández, que va succeir Sanz en el càrrec de director general de Política Energètica i de Mines; i el mateix Jorge Sanz.

D’altra banda, la magistrada del jutjat 4 de primera instància i instrucció de Vinaròs, imputa un presumpte delicte contra el medi ambient i els recursos naturals a la mercantil Escal UGS -en la persona del seu representant legal–, així com a diversos membres del Consell d’Administració de l’adjudicatària. En concret, imputa el president d’Escal UGS, Recaredo del Potro Gómez; el vicepresident, Mohamad Jaffar Khan; el conseller delegat, José Luís Martínez Dalmau; i els consellers Harold Philip Gordon, José Alfonso Nebera García, Juan Cristóbal González Wiedmaier, Ramon Jiménez Serrano i Oscar Manuel Yunta Toledo.

Comentarios
Multimedia Diari