La Mil·lènia de Godall, la millor Olivera Monumental d’Espanya 2021

És de la varietat Farga i se situa molt prop de la Via Augusta romana

02 julio 2021 14:53 | Actualizado a 02 julio 2021 14:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’olivera ‘Mil·lènia’ de Godall ha estat escollida per AEMO (Associació Espanyola de Municipis de l’Oliver) com la Millor Olivera Monumental d’Espanya 2021. 

L’olivera és de la varietat Farga, empeltada en ullastre, i està situada a Godall (a la part catalana del Territori Sénia), molt a prop de l’antiga Via Augusta romana. El seu perímetre de tronc a 1,30 m del terra arriba als 7,04 m, sent la major del poble i una de les més grans de Catalunya. Segons la datació realitzada per la Universitat Politècnica de Madrid el seu any d’origen és el 1018, pel que té ara 1.003 anys.

La candidatura ha estat presentada conjuntament pel propietari, Alexis Albiol (així mateix alcalde de Godall), juntament amb la Mancomunitat Taula del Sénia, l’Associació Territori Sénia i la Cooperativa de Godall, que ja es van unir el 2015 per condicionar la finca com a Àrea d’oliveres mil·lenàries de Godall, sent una de les del Territori Sénia que poden ser visitades.

Al municipi de Godall hi ha un total de 188 oliveres mil·lenàries i aquesta olivera és la més gran de totes. El total d’oliveres que superen els 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra a la part catalana és de 2.668 (un 42% del total existent en el Territori Sénia), estant totes elles protegides gràcies a la Llei aprovada el 2020 pel Parlament de Catalunya, que està pendent de desenvolupament reglamentari en tot lo relatiu a les ajudes que s’hi preveuen.

La població actual de Godall és de 600 habitants, el seu terme municipal de 34 km2 i l’olivar ocupa el 40% de la superfície, sent tot ell de secà. D’aquí la gran importància de la Cooperativa Agrícola, a la qual pertany gairebé tota la població, i que aposta clarament per posar en valor aquests arbres i el seu oli.

L’olivera Mil·lènia, juntament amb la majoria de les del municipi serveixen per elaborar l’Oli certificat Lacrima Olea Mil·lenària per la Cooperativa Agrícola de Godall, dintre de la Marca de garantia Oli Farga Mil·lenària de la Mancomunitat i l’Associació. 

Mil·lènia deu el nom als alumnes de l’escola de Godall que el van escollir en una de les activitats per conèixer el patrimoni oleícola del territori del projecte Històries de Patrimoni Europeu. 

Comentarios
Multimedia Diari