La pellofa de l’arròs, una revolució per a l’automoció

Seat treballa en un projecte per substituir els plàstics pel material sostenible Oryzite

16 noviembre 2020 11:30 | Actualizado a 18 noviembre 2020 10:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Peces d’automoció fabricades amb arròs del Delta de l’Ebre: aquesta és la premissa sota la qual la firma d’automòbils Seat està treballant per reduir la petjada ecològica de l’empresa. La clau del projecte pilot basat en l’economia circular és Oryzite, un producte ecològic elaborat a partir de la pellofa de l’arròs que es podria utilitzar com a substitut d’alguns plàstics en la fabricació dels materials que conformen els cotxes de la marca.

Només a la Cambra Arrossera del Montsià, que produeix 60.000 tones d’arròs a l’any, es cremen fins a 12.000 tones de pellofa cada temporada, un material que ara pot tenir una segona vida gràcies a Oryzite: «Des de la Cambra Arrossera del Montsià hem buscat una alternativa per a la pellofa de l’arròs, per això ha nascut Oryzite, un material que combinat amb altres compostos termoplàstics i termoestables pot modelar-se», reblava el director executiu d’Oryzite, Iban Ganduxé. A escala mundial, l’arròs és un dels cereals més consumits i cultivats, pel qual, si el producte final resulta eficient, la popularització del nou material podria ser un gran pas quant a sostenibilitat i economia circular, així com una font d’ingressos addicional per a les empreses i cooperatives arrosseres com la del Montsià.

De moment, però, el producte sorgit de la pellofa de l’arròs s’està barrejant amb poliuretans i polipropilens per testar-lo en diferents peces del nou Seat León com la porta i el doble pis del maleter o el revestiment del sostre del vehicle. «El que hem pogut comprovar fins al moment és que les peces no són diferents de les que fem amb altres materials, tot i que sí que són més lleugeres, el que reduiria el pes del vehicle i, per tant, la seva petjada ecològica», argumentava un dels enginyers de desenvolupament a Seat, Joan Colet.

Des de la firma de vehicles de Martorell afirmaven que s’està sotmetent als productes desenvolupats amb el material a proves tècniques per conèixer la seva resistència i la quantitat de material que han d’utilitzar per garantir totes les seves qualitats. «La qualitat dels nostres vehicles serà la mateixa que abans, però suposarà una millora important quant a sostenibilitat i una aposta per l’economia circular», deia Colet.

Un dels exemples és el del maleter, part del vehicle que sotmeten a resistències de més de 100 quilos concentrats en un sol punt per comprovar la rigidesa i força del material. A banda, també són habituals les proves tèrmiques per analitzar la seva resistència a la calor, el fred o la humitat. Des d’Oryzite confirmen que el material aporta diferents beneficis com la resistència o la lleugeresa i, al contrari del que es podria pensar, no és inflamable.

Oryzite

Amb seu a les Terres de l’Ebre, l’empresa encarregada de produir el material provinent de la pellofa de l’arròs ja l’ha aplicat per a altres usos. L’Oryzite s’utilitza també per a crear palets asiàtics, mobiliari urbà, perxes per a la roba, envasos destinats a la indústria cosmètica i botons, productes que sovint són de plàstic i que amb Oryzite podrien ajudar a convertir el que abans eren residus en matèria primera.

L’aposta de la marca automobilística pel material es va presentar durant la segona edició del Seat Innovation Day, celebrat el passat mes d’octubre, tot i que la Cambra Arrossera del Montsià també té preparada una jornada per presentar la seva contribució en la iniciativa.

Comentarios
Multimedia Diari