La plaga del caragol poma ja arriba a 80 hectàrees del marge dret del Delta

Els arrossaires avancen l'assecament dels camps, en l'estratègia de lluita contra l'espècie invasora al Delta

19 mayo 2017 17:39 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El canal principal de reg de la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre va tancar aquest diumenge, mentre que el que ve, dia 30 d’octubre, ho farà la Comunitat de Regants de l’Esquerra. D’aquesta manera s’avança gairebé dues setmanes l’assecament dels camps d’arròs per eradicar el caragol poma.

A l’hemidelta dret, el menys afectat per la plaga, la preocupació dels arrossaires creix amb la propagació del caragol, que ja afecta unes 80 hectàrees, i no descarten que aquesta expansió s’hagi produït per algun tipus de boicot.

Per aquest motiu, es farà arribar l’aigua de mar el més «amunt» possible, si cal amb bombes, i s’inundarà amb aigua salada més arrossars i més desguassos afectats per la plaga que en la campanya anterior. Allí on no arribarà l’aigua de mar, s’utilitzaran saponines –que costen 200 euros per hectàrea al pagès– i es faran guarets.

Al marge esquerra, totalment infestat per la plaga, totes les esperances estan centrades en la sectorització: atacar el caragol poma per sectors aïllats on evitar la reinfecció.

Un cop tancats els canals principals de reg, s’assecaran els camps. Durant el mes de novembre se salinitzaran els arrossars. L’aigua de mar es mantindrà durant 21 dies, els necessaris perquè el caragol poma mori. Després es tornaran a inundar les camps amb aigua dolça, fins al 27 de desembre.

Una de les novetats enguany és la possibilitat de bombar l’aigua salada, sobretot al marge dret, per fer-la arribar en zones allunyades del mar. Es tornaran a fer guarets i es tractarà amb saponina i calç les zones on no arribi l’aigua salada.

Mentre que a l’hemidelta dret l’afectació es concentra sobretot als desguassos, el contagi de la plaga a l’esquerra afecta camps, canals de reg, desguassos, etc. En aquest espai s’ha començat a treballar amb la sectorització, concentrar les estratègies en dos sectors on eradicar el caragol poma aplicant totes les mesures de control possible per evitar que es produeixin reinfeccions, com ha passat fins ara.

Com ha reconegut el president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre, Manel Masià, ja són 80 les hectàrees afectades pel caragol poma a l’hemidelta dret. «Creix una mica, potser perquè hi ha poc manteniment i hi ha coses que hem d’acabar d’afinar», ha reconegut Masià.

Més pessimista s’ha mostrat Rafel Verdiell, d’Unió de Pagesos. «Sembla que algú ens estigui boicotejant, que ens estiguin tirant caragol. N’hi ha moltíssim. Ha crescut moltíssim i és desesperant perquè si tu vas actuant i algú et va contaminant, és complicat acabar amb això», ha lamentat Verdiell.

Comentarios
Multimedia Diari