La producció d´oli cau enguany a la meitat al Baix Ebre i el Montsià

La instal·lació de trampes ha substituït amb èxit les fumigacions amb avioneta, en la lluita contra la mosca de l´olivera

19 mayo 2017 21:26 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els primers molins d’oli han obert ja les seves portes per començar una nova campanya a les Terres de l’Ebre. Enguany es preveu un descens de la producció d’entre el 30 i el 50 per cent depenent de les zones productores.

En el cas del Baix Ebre i el Montsià, la davallada arribarà al 48 per cent, segons les dades de la Federació de Cooperatives de Catalunya (FCAC).

A la cooperativa Soldebre de Tortosa es preveu enguany arribar als 8 milions de quilos d’olives, el que suposa un descens del 40 per cent respecte a un any normal. Això es deu, segons detalla al Diari el gerent de l’entitat, Pere Albacar, a la dinàmica de les oliveres de secà. «Després d’un any de molta producció el segueix un altre de davallada», comenta.

Soldebre i la resta del sector aposta cada cop més per la qualitat, dins de la Denominació d’Origen Protegida. «Enguany, els olis verges extra comptaran amb una bona qualitat», detalla el gerent.

La incidència de la mosca de l’olivera ha estat menor que en altres campanyes, arran de l’èxit del mètode de la caça amb parany massiva, que ha substituït les fumigacions amb avioneta que es feien fins a l’any passat.

 

DOP Terra Alta

Pel que fa a la DOP d’Oli Terra Alta, el consell regulador estima que la producció enguany se situarà al voltant dels 1,7 o 1,8 milions de quilos d’olives, davant dels 3 d’un any ‘normal’. «El descens aquí potser no és tan acusat perquè disposem del cinquanta per cent de les finques amb reg de suport», explica el president del consell, Ramon Llop.

La varietat de la DOP, l’empeltre, compta enguany amb una gran qualitat, ja que no hi ha hagut problemes de meteorologia ni fitosanitaris. «Hem fet unes primeres proves i estem molt satisfets en aspectes com el rendiment, el color,...», explica el president de la Denominació d’Origen de la Terra Alta, on la campanya arrenca una mica més tard que al sud de les Terres de l’Ebre i no es preveu fins entrada la segona quinzena del mes de novembre.

 

Preus

Segons Toni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la Federació de Cooperatives, la campanya passada, el preu mitjà de l’oli va pujar un 45 per cent per la baixa producció a l’Estat.

«Enguany, el preu en origen s’hauria de mantenir estable perquè hi haurà un equilibri entre oferta i demanda; arribem a l’enllaç de campanya pràcticament sense disponibilitat d’oli i la producció no serà tan elevada com s’esperava a causa de les altes temperatures de primavera i estiu i la falta de pluges a les principals zones olivareres, que han rebaixat les expectatives inicials», afirma.

Amb tot, el sector olivarer ja es donaria per satisfet si es mantinguessin els preus de la passada campanya. Però de moment és una incògnita com evolucionarà el mercat, admet el gerent de Soldebre.

Comentarios
Multimedia Diari