Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La Ràpita homenatja Miquel Paton amb la projecció d’un documental

    Més de 150 persones participen en l’acte de record a l’artista en què també s’ha projectat el curtmetratge «Entre les terres del Riu»

    06 abril 2024 17:52 | Actualizado a 07 abril 2024 17:30
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Més de 150 persones van omplir ahir l’auditori Sixto Mir de la Ràpita en l’acte de projecció del curtmetratge «Entre les terres del Riu. Miquel Paton. Una Mirada al Delta».

    Es tracta d’un curtmetratge creat el 2008, sota la direcció i realització de Josep Juan Segarra i amb el suport de l’Ajuntament de la Ràpita. Ara, amb motiu de la remasterització de la cinta el 2022, pel fotògraf Josep Forné, s’ha volgut posar en valor un document que parla del procés creatiu de l’artista Miquel Paton (Tortosa, 1959-2021) i que pren especial rellevància després de la seua mort, deixant un extraordinari llegat.

    El documental, que es va presentar al Palau Episcopal de Tortosa en el marc de l’exposició «Miquel Paton. Pintures» comissariada per la Dra. Núria Gil, el maig del 2008, acosta els espectadors a la singular abstracció geomètrica de Paton i el procés creatiu, a través del qual va pintar el Delta des de la seua mirada personal. I és que és en la ribera, en els camps d’arròs i els cordons que delimiten quadres d’aigua on s’emmirallen les muntanyes i els cels rogencs que es va inspirar Paton per aconseguir la seua característica abstracció geomètrica.

    A l’acte van participar amb intervencions i lectures de textos destacades figures de la cultura de les Terres de l’Ebre, amics del pintor, com Josep Lluís Villa, Montse Castellà i Emili Rosales.

    Després de la projecció del curtmetratge es va celebrar una taula rodona sobre el procés creatiu de Paton, amb Judit Escurriola, Núria Gil, Ramon Rosales i Joan Rosàs i moderada per Josep Pitarch. Com va dir la doctora en Història de l’Art Núria Gil: «la seua obra ha calat, s’identifica, es valora i es valorarà. Com Miquel Paton deia: «busco la meva originalitat, no una originalitat de la història de l’art». Certament, ho va aconseguir».

    A l’acte va assistir el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, el tinent d’alcalde de la Ràpita, Marc Brunet, i la regidora de Cultura, Noelia Belmonte, entre moltes altres autoritats del territori.

    Comentarios
    Multimedia Diari