La Sénia comptarà amb un nou parc fluvial

L’aprovació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal vol impulsar també el poble com a porta sud dels Ports

23 febrero 2022 19:20 | Actualizado a 24 febrero 2022 15:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Comissió Territorial d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre va aprovar el passat 16 de febrer el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la Sénia. D’aquí unes tres setmanes podrà entrar en vigor amb l’aprovació definitiva al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Com explica al Diari l’alcalde de la Sénia, José Ramón Bellaubí, aquesta és una fita important, tenint en compte que es tracta d’un document que va començar a treballar-se el 2005.

Fins ara, el planejament urbanístic d’aplicació al municipi de la Sénia venia determinat per les Normes Subsidiàries de l’any 1992, que després de 20 anys de vigència havien esdevingut obsoletes i insuficients per donar resposta a les necessitats i demandes urbanístiques del municipi.

L’any 2005 l’Ajuntament va iniciar els treballs de redacció d’un nou POUM, que es va aprovar inicialment en data 14 de maig de 2007. Com a conseqüència de la crisi econòmica, però, la conjuntura econòmica i social del municipi de la Sénia i les previsions de creixement es van reduir de manera substancial, i es va fer necessari revisar i adequar les propostes d’ordenació del POUM a les necessitats reals del municipi.

En data 24 de setembre de 2018 es va acordar una segona aprovació inicial del POUM i finalment ara ha sigut aprovat per la CTUTE. «Ara està adaptat a la normativa actual. Tenim una eina actual que donarà solució a totes les necessitats urbanístiques del poble i fica ordre a tot», destaca el batlle.

La Sénia és un punt de referència de la indústria del moble i derivats. Un dels punts destacats del POUM és la creació de la clau urbanística de Zones industrials de transformació d’ús, que permetrà la reconversió de zones industrials en desús dins del nucli urbà en zones residencials. També hi ha supressions dels sectors de sòl urbanitzable residencial en zones inundables, on era inviable el desenvolupament urbanístic, i supressions dels sectors de sòl urbanitzable industrial que afectaven terrenys agrícoles i explotacions ramaderes existents. «Alhora també preveu una ampliació industrial, de forma que s’han eliminat certs elements que impedien que algunes empreses actuals poguessen ampliar-se», concreta Bellaubí.

Així mateix el document inclou l’aprovació del catàleg de Masies i Cases rurals, que facilitarà i agilitarà els tràmits per rehabilitar les edificacions incloses al mateix. Alhora l’objectiu principal del POUM és potenciar les característiques específiques del municipi, com a porta sud dels Ports que és. «Hi ha molt potencial turístic com a espai natural i com a porta sud dels Ports que som», valora l’alcalde.

En aquest sentit una de les novetats destacades és la creació d’un nou parc fluvial al voltant del riu Sénia, per potenciar els actius naturals del municipi. «És un riu viu que ha marcat la manera de ser de la Sénia, amb molins, fàbriques... El que pretenem és fer-lo visitable i cuidar-lo, aconseguint un parc a la vora del riu, recuperar la façana fluvial del poble i que es respecten els cabals ecològics, de forma que la Sénia mire de cara al riu». En el passat ja es va recuperar una part amb un mirador i ara també s’estudia reconvertir el centre del Molí de la Vella en un centre d’Interpetació del Riu.

Comentarios
Multimedia Diari