Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La sequera provoca un descens en les captures de l’angula al delta de l’Ebre

La Confraria de Pescadors de Deltebre confia que el fred i el desgel de les properes setmanes millori la campanya

| Actualizado a 24 enero 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La sequera i falta d’aigua està provocant un més que notable descens en les captures de l’angula al Delta de l’Ebre. La Confraria de pescadors Sant Joan de Deltebre confia que el fred i el desgel de les properes setmanes puga fer remontar la campanya, que fins ara està sent molt dolenta. El Delta de l’Ebre és el territori català on més es captura aquesta espècie de tot Catalunya, en un 95%.

Els pescadors deltaics estan patint les conseqüències de la falta d’aigua d’aquest hivern, tant pel tancament de canals de regadiu al Delta com pel baix cabal del riu Ebre. La campanya va començar el passat 1 de novembre i finalitzarà el 10 de març.

El secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre, Pasqual Chacón, explica al Diari que els punts de pesca es concentren en el riu Ebre, d’una banda, i en la Badia del Fangar, de l’altra. A la badia del Fangar pràcticament no tenen captures, ja que des del passat mes de novembre els canals de regadiu estan tancats i per tant no hi ha aportacions d’aigua dolça.

«Ens van comunicar que no es ficarien en marxa pel preu de la llum, llavors no es produeix aigua a través de les estacions de bombeig i no podem pescar allí», precisa el secretari de la Confraria de Pescadors.

Al riu

Però la situació tampoc és molt millor als punts de pesca ubicats al mateix riu Ebre, ja que aquest hivern el cabal del riu es troba molt baix a causa de la sequera general que hi ha arreu de Catalunya. «Enguany no baixa aigua i fins fa una setmana el temps ha sigut molt bo, amb calor al desembre i gener i hem capturat molt poc. L’angula necessita que baixe aigua amb corrent. Quan fa vent de dalt, aquesta baixa en corrent i crida a l’angula», explica.

Així, la Confraria de Deltebre de moment només porta una seixantena de quilos recollits. L’any passat la temporada es va tancar en uns 550 quilos, segons el secretari.

Al Delta de l’Ebre hi ha uns 300 punts de pesca autoritzats de l’angula, dels quals 95 són de la confraria de Deltebre.

No obstant tot això, la situació pot millorar de cara als propers dies. El vent i el marcat fred d’aquesta setmana pot millorar les condicions per a la pesca d’aquesta espècie. «Fins ara ha sigut una campanya molt dolenta, però ara fa vent i fred i d’aquí uns dies hi haurà el desgel, que és aigua molt bona per a l’angula. Així que esperem que en les properes setmanes la situació remontarà».

Retallades

D’altra banda, el secretari ha mostrat també la seua preocupació davant les retallades de la Comissió Europea a la pesca de l’angula i l’anguila. De fet, els acords de quotes de pesca del 2023 estableixen ja una aturada de la pesca comercial de les anguiles de sis mesos l’any (i la prohibició de la pesca recreativa). Chacón tem que es puga acabar en una prohibició total.

L’angula és la cria de l’anguila i es pesca de forma manual amb unes condicions molt específiques i amb molta cura. Per tot plegat és un dels productes més exclusius del Delta de l’Ebre.

El 95% de l’angula catalana es captura al delta de l’Ebre de forma manual
Comentarios
Multimedia Diari